Paasdrukte+logistieke+uitdaging+pakstations
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

Paasdrukte logistieke uitdaging pakstations

De stroom eieren die pakstations verwerkten in de weken voor Pasen groeide met 50 tot 60 procent. De piek in de prijs van eieren voor Pasen is weleens groter geweest.

Ook bij een groeiende vraag kunnen kippen niet twee eieren per dag leggen. Pakstations lossen de piekvraag naar eieren voor Pasen op door extra ophaalrondes te rijden langs legpluimveehouders. Daarmee werken ze de eiervoorraad, die normaal gesproken bij pluimveehouders aanwezig is, vrijwel geheel weg.

Voor pakstations is het ieder jaar weer een logistieke uitdaging om alle afnemers van eieren voor de Paasdagen tevreden te stellen. De grote drukte bij de pakstations vertaalt zich niet in stijgende eierprijzen. Integendeel, de verschillende noteringen staan enigszins onder druk.

'Dat is niet verwonderlijk, maar iets wat we eigenlijk ieder jaar zien', zegt directeur inkoop Petro Boon van eierhandelaar Gebr. van Beek in het Gelderse Wehl.

• Bekijk de marktprijzen van eieren


Hoogste punt

'De feitelijke handel rond de eieren die de afgelopen weken naar de winkels gingen, is een maand voor Pasen al gedaan. Wat je bijna ieder jaar ziet, en dit jaar ook, is dat de eierprijs drie, vier weken voor Pasen een hoogste punt bereikt en daarna wat afvlakt', vervolgt Boon.

Overigens was de piek van de eierprijs dit jaar niet extreem hoog. In voorgaande jaren was dat af en toe wel het geval en stegen de prijzen enkele keren tot soms wel bijna een dubbeltje per bruin ei. Dit jaar bleef de prijs onder de 8 cent.
Dat de eierprijzen in de weken voor Pasen niet veel omhoog vlogen, heeft mogelijk te maken met het feit dat de prijzen al enige maanden relatief hoog zijn.

'Misschien is dat wel iets wat pluimveehouders liever hebben: een eierprijs die zich een kwartaal lang boven de 7 cent beweegt, in plaats van een kortstondig zeer hoge piekprijs', zegt Boon.

Terugval eiervraag

In de weken na Pasen is er ieder jaar sprake van een terugval van de vraag naar eieren. Pakstations hanteren dan een tactiek die omgekeerd is aan die voor Pasen: ze laten de voorraden bij de leghennenhouders geleidelijk weer oplopen. Hierdoor blijft het eieraanbod redelijk in de pas lopen met de vraag en kan de traditionele prijsverlaging van eieren na Pasen beperkt blijven.

Europees gezien is er sprake van een goede vraag naar eieren. Zowel afnemers van consumptie-eieren als van industrie-eieren nemen volop eieren af en dragen bij aan balans op de eiermarkt.

Er zijn wel verschillen per marktsegment. De prijzen van biologische en vrije-uitloopeieren staan meer onder druk dan die van de andere categorieën. Het probleem is niet dat de afzet moeilijk verloopt, maar dat het aanbod hoger is dan de vraag omdat de productie van deze eieren is toegenomen.

Afname eieraanbod

Over de verdere vooruitzichten voor de eiermarkt zijn eierhandelaren voorzichtig optimistisch. Naar verwachting vervangen relatief veel pluimveehouders in de maanden na Pasen hun hennen, met als gevolg druk op het eieraanbod.
Die druk is gunstig voor het niveau van de eierprijs. Als het een beetje meezit, zakt die prijs niet naar een diep dal. Het lijkt erop dat de druk op het eieraanbod de hele zomer kan aanhouden.

Legpluimveehouders die hun stallen de komende maanden leegmaken, hebben niet allemaal evenveel haast om ze weer te vullen. Dit heeft onder meer te maken met het hoge prijspeil van pluimveerechten.

Wat de eierprijs daadwerkelijk gaat doen de komende maanden, is moeilijk te voorspellen. Of de afname van het eieraanbod in de pas gaat lopen met de afnemende vraag naar eieren in de zomermaanden, speelt daarbij een belangrijke rol.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer