LTO%2FNOP+schrijft+minister+over+Oekra%C3%AFnse+eieren
Nieuws
© Peter Smit

LTO/NOP schrijft minister over Oekraïnse eieren

LTO/NOP heeft samen met de Nederlandse Pluimvee Vakbond en eierbranchevereniging Anevei een brief naar minister Schouten van LNV gestuurd. Ze vragen daarin aandacht voor de import van kooieieren uit Oekraïne, wat tot prijsbederf leidt.

Niet alleen in de vleespluimvee-, maar ook in de eiersector is er sprake van oneerlijke concurrentie, zo vinden deze organisaties. In het verdrag tussen de EU en Oekraïne in 2014 was opgenomen dat Oekraïne binnen drie maanden na de inwerkingtreding van dit verdrag een plan zou indienen om zich aan te passen aan de welzijnsregelgeving binnen de Europese Unie. Die inwerkingtreding was op 1 september 2017.

Volgens de organisaties is dit plan nog altijd niet ingediend, terwijl volop eieren en eiproducten uit Oekraïne naar de EU komen. Doordat de eieren daar in legbatterijen worden geproduceerd, liggen de kosten voor de productie van een ei aanzienlijke lager dan in de EU, waar die legbatterij al jaren verboden is.

Prijsbederf

Ook wordt steeds vaker goedkoop gereed eiproduct vanuit de Oekraïne naar de EU geëxporteerd. 'Het effect hiervan op de EU-markt is verdringing en in nog veel sterkere mate, prijsbederf', zo wordt in de brief gesteld.

De organisaties willen daarom dat Schouten deze oneerlijke uitwerking van het associatieverdrag met de Oekraïne aankaart bij de Europese Commissie en andere lidstaten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer