Onderzoek naar kennis van burger over boer

LTO Noord wil dat de afstand tussen boer en burger kleiner wordt. Daarom is in de drie noordelijke provincies een enquête gestart. Zo wordt inzicht verkregen in hoe de burger kijkt naar het boerenleven en de productie van voedsel.

De enquête is opgezet door studente Tjitske de Wit. Zij volgt de HBO-opleiding Management van de Leefomgeving aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De Wit doet onderzoek naar de boer-burgerverbinding in de drie noordelijke provincies.

Paul Bos, regiomanager Noord van LTO Noord, kent het onderzoeksgebied op zijn duimpje. 'In deze provincies is de afstand tussen de boer en burger wellicht minder groot dan in andere delen van ons land. Maar ook hier hebben we te maken met de algemene ontwikkelingen', zegt hij.

Kleinere boerenbevolking

'Enkele generaties geleden was zo'n 90 procent van de bevolking op de een of andere manier betrokken bij de productie van voedsel. Vrijwel iedereen had wel een boer in de familie. De boerenbevolking maakt nu nog maar 2 procent uit van de totale bevolking. Dat is een reden waardoor de afstand tussen producent en consument te groot is geworden.'

De enquête is te vinden op www.ltonoord.nl/boerburger.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer