Pot+van+gedroogde+mest+wint+studentenprijs+LTO+Noord+Fondsen
Nieuws
© LTO Noord

Pot van gedroogde mest wint studentenprijs LTO Noord Fondsen

Thomas Vos (21) uit Breklenkamp heeft de studenteninnovatieprijs van LTO Noord Fondsen gewonnen. Hij kwam met het idee om biologisch afbreekbare potten te produceren van gedroogde mest.

De vierdejaarsstudent Agrotechniek & Management aan Aeres Hogeschool in Dronten liep al langer rond met het idee om iets nieuws te bedenken op het gebied van mestafzet. 'Ineens kwam het in mij op om van gedroogde mest potjes te persen voor bijvoorbeeld kweekbedrijven. De potjes gaan samen met de plantjes de grond of potgrond in, waar de potjes afbreken en direct als voedingsstof dienen voor de plantjes', legt hij uit.

'Een win-winsituatie die ook nog bijdraagt aan het verminderen van plasticafval in de glastuinbouw en open teelten, het reduceren van CO2-uitstoot en het hergebruik van gedroogde mest. Mijn doel is een eigen bedrijf op te zetten voor de productie van de potjes.'

Nieuwe invalshoek

Organische potjes zijn volgens Wilfried Siemes van LTO Noord Fondsen al op de markt. Het aspect waarbij het potje van gedroogde mest tegelijk meststof is voor de plant, is echter nieuw. 'Wat de beoordelingscommissie van LTO Noord Fondsen erg aanspreekt, is dat dit idee mogelijk een groot bereik en uitstraling kan hebben', vertelt hij. 'De impact voor de sector kan heel groot zijn. Het idee van Thomas geeft een nieuwe invalshoek over wat je met mest zou kunnen doen.'

De studentenprijs bestaat uit een bedrag van 5.000 euro en daarnaast voor hetzelfde bedrag een x-aantal uren ondersteuning door Projecten LTO Noord. Vos richt zich naast zijn studie op het starten van een eigen bedrijf. Daarin wordt hij ondersteund door Green PAC iLab in Zwolle, een community waar starters hulp krijgen om een (kunststof gerelateerd) productidee verder te ontwikkelen, te maken en te vermarkten. Het iLab is een initiatief van de hogescholen Windesheim en NHL Stenden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer