%27Goede+grond+niet+opgeven%27
Interview
© Jan Jong

'Goede grond niet opgeven'

Rona Uitentuis is provinciaal voorzitter van LTO Noord in Noord-Holland. Zij heeft geregeld gesprekken over zonneparken op landbouwgrond en ze heeft er een uitgesproken mening over.

Leeft de aanleg van zonneparken onder boeren en tuinders?

'Er is veel over te doen en er worden vragen over gesteld door leden en partijen uit de markt. Leden die voor zonneparken zijn, spreek ik bijna niet. Tegenstanders wel.'

We kunnen als LTO niet voor zonneparken op landbouwgrond zijn

Rona Uitentuis, provinciaal voorzitter van LTO Noord in Noord-Holland

Wie benadert boeren?

'Vaak gaat het om buitenlandse investeerders. Van oudsher zijn Scandinavische bedrijven actief met duurzame energie. Maar er zijn nu ook Spaanse en Chinese maatschappijen. Wij hebben een goede infrastructuur en er is subsidie. Dat maakt ons aantrekkelijk. Hiervoor wordt subsidie in de vorm van de SDE+-regeling gebruikt, maar de carbon credits gaan naar het buitenland. Dat is een papieren werkelijkheid, maar toch is het opvallend. Dat kan niet de bedoeling zijn.'

Wat is de visie van LTO?

'Wij zijn heel kritisch over het gebruik van landbouwgrond voor zonnepanelen. Er zijn nog veel geschikte plekken onbenut, zoals staldaken of parkeerterreinen. Die kunnen we eerst inzetten. Ook hebben we een verantwoordelijkheid voor de biodiversiteit en het landschap. Door zonnepanelen neemt het bodemleven en de insectenpopulatie af, net als het waterbergend en CO2-bindend vermogen van de bodem.'

Wordt die insteek gedragen?

'We hebben anderhalf tot twee jaar geleden in Noord-Holland een ledenraadpleging gehouden. Daaruit bleek dat er weinig draagvlak was voor de aanleg van zonneparken op landbouwgrond. Onder boeren die op een lastig te bewerken bodem werkten, was de tegenstand nog groter. Ik snap wel dat sommige mensen het jammer vinden dat LTO er zo naar kijkt. Als je een plan op de plank hebt liggen waarmee je geld denkt te kunnen verdienen, dan is het lastig dat LTO daar niet voor is.'

Wordt er te veel druk op de grond gelegd?

'Ja, er is steeds meer druk op de grondmarkt, ook voor woningbouw, infrastructuur en natuur. Die druk geeft een prijsopdrijvend effect. Dan kunnen we als LTO niet voor zonneparken op landbouwgrond zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer