HyCare rekent ook af met salmonella

De HyCare-aanpak in varkensstallen blijkt ook effectief als het gaat om de bestrijding van salmonella. Dat blijkt uit metingen in de HyCare-stal, zegt MS Schippers in Bladel.

HyCare+rekent+ook+af+met+salmonella
© Archieffoto Marcel Bekken

Salmonella komt op vrijwel ieder varkensbedrijf voor. Ongeveer 95 procent van de besmettingen verloopt zonder klinische verschijnselen. Dat is de belangrijkste reden is dat salmonella een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Salmonella is een zoönose, wat inhoudt dat het overdraagbaar is van dier op mens. Salmonella vormt vooral een risico voor mensen met een verlaagde weerstand.

'Strikte hygiënemaatregelen in het slachthuis hebben al voor een flinke daling van salmonella gezorgd. Door nu nog strikte maatregelen te hanteren op varkensbedrijven, kan dit percentage nog verder teruggebracht worden', reageert varkensdierenarts Linda Peeters bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Begin december organiseerden MS Schippers en de gezondheidsdienst thema-avonden over salmonella.

Biggenexport

Op dit moment speelt de aanpak van salmonella eigenlijk alleen een belangrijke rol voor de biggenexport. 'Duitse varkenshouders krijgen namelijk een strafkorting als zij met salmonella besmet vlees leveren', geeft Peeters aan.

HyCare-coach Arjan Wermink van MS Schippers beaamt dit. 'Het is belangrijk om te zorgen voor een goed te reinigen en te desinfecteren hok. Reinig (ontvet) en desinfecteer het hok na iedere ronde. Zorg voor een goede, effectieve ongediertebestrijding en zorg voor schoon, kiemvrij drinkwater. Als dat in orde is, kan zuur toegevoegd worden aan het drinkwater.'

Maatregelen

In de HyCare-stal ligt de OD-waarde (maat voor antistoffen tegen salmonella in het bloedserum) al diverse jaren rond de 10. 'Maar ook op praktijkbedrijven zien we dat de HyCare-methode succesvol is', zegt Wermink. Met maatregelen wordt niet alleen salmonella aangepakt, maar ook andere infecties als PRRS, App, clostridium, E.coli en andere dierziekten. 'De totale diergezondheid gaat omhoog en daarmee ook het rendement. Het is dus een win-winsituatie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer