'Vlot werken aan hygiëne en zorg is must'

'Alleen als je volledig achter de HyCare-aanpak staat en je bedrijf en gedrag erop wilt aanpassen, moet je eraan beginnen', zegt melkveehouder Jos Seuntiëns. 'De beloning is gezondere dieren, meer rendement en veel werkplezier.'

%27Vlot+werken+aan+hygi%C3%ABne+en+zorg+is+must%27
© schippers

Stapje voor stapje heeft Seuntiëns zijn melkveestal volledig HyCare gemaakt. De tweehonderd koeien die de vier melkrobots kunnen bezoeken en de 25 hoogdragende dieren, vertoeven nu in een omgeving waar alles is gericht op diergezondheid. 'Ik ben ervan overtuigd dat hygiëne en een goede structuur en zorg de infectiedruk verlaagt en dieren robuuster maakt', motiveert Seuntiëns. 'Het is een hele ingreep. Het kost veel tijd en energie en vergt een serieuze investering.'

Grondige stalreiniging

Een belangrijk onderdeel van de HyCare-aanpak is het grondig reinigen van de stal. 'Het inschuimen, zuiver spuiten en desinfecteren kost een bult tijd, maar het is iets waar ikzelf helemaal achter sta.' Het coaten is volgens hem het meest kostbaar, maar noodzakelijk. 'Alle cruciale oppervlakken zijn nu goed zuiver te maken. Bacteriën en andere kiemen kunnen zich niet meer ophopen in poriën.'

• Lees ook: Première HyCare melkveestal in Knegsel

Bezoekers laten douchen, vond ik wat te ver gaan

Jos Seuntiëns, melkveehouder

Ook ongedierte en vliegen worden structureel aangepakt. De stal is voorzien van vliegenlampen en de putten en strohokken worden behandeld met roofvliegen. 'Vliegen geven stress, verspreiden ziektekiemen en zorgen voor uierproblemen. Door preventief te werken ben je veel effectiever bezig.'

Goede structuur

Bezoekers merken dat ze een HyCare-melkveebedrijf betreden. Het bord 'ingang' wijst naar de hygiënesluis. Dit is de plek waar het verbeteren van hygiëne op het bedrijf begint. 'Iedereen moet zich in een (wegwerp)overall hijsen, schone bedrijfslaarzen aandoen en zijn handen wassen en ontsmetten bij het betreden van de stal. De dispenser is strategisch opgehangen, zodat het makkelijk en snel kan en zeker gebeurt', zegt Seuntiëns. 'Dit is een absolute vooruitgang in de melkveehouderij, maar bezoekers verplichten te douchen, vond ik wat te ver gaan.'

Seuntjes en hycare
Seuntjes en hycare © Arie Meijer

De strakke structuur in de stal valt direct op. Containers voor papier, plastic en overig afval zijn op tactische plekken geplaatst. In de melkveestal hangen groene bezems en schoppen keurig in elke hoek. In de jongveestal zijn deze gereedschappen rood. En op de plek waar pallets moeten worden gelost, zijn vakken gemaakt. 'Je weet altijd waar iets is en je ziet in één oogopslag of materialen keurig op hun plek staan of hangen. Dat bespaart werk en voorkomt rommel.'

Een praktisch hulpmiddel om constant te werken aan hygiëne, is de hogedrukleiding. 'Elke doorgang of plek in de stal is vlot schoon te maken, omdat je er aansluitpunten hebt. Als het reinigen snel en eenvoudig kan, dan doe je het ook.'

Mortellaro

Maar HyCare omvat meer. Seuntiëns werkt aan een gezonde transitie, door het aanvullende voer Ketoprotect automatisch te doseren via de melkrobot. Ook wilde hij af van voetbaden met koper en formaline. 'Het is ongezond en lost het huidprobleem door Mortellaro niet op. Die stoffen verbranden de huid, waardoor bacteriën zich zelfs makkelijker kunnen hechten.'

Zijn koeien lopen nu elke keer na het verlaten van de melkrobot over een mat die automatisch wordt gevuld met een product dat de huid en klauw verzorgt en reinigt. Het twee keer per week ontsmetten van de sleuvenvloeren en het pleisteren van klauwen om Mortellaro aan te pakken, kost extra handwerk. 'Het behandelen van individuele koeien in de klauwbekapbox kan ik wel eenvoudig alleen doen.'

Goed resultaat

Zijn aanpak levert al resultaat op. 'Gemiddeld geeft een koe bijna 1.200 liter melk per jaar meer', zegt Seuntiëns. 'Het totaalplaatje moet kloppen. Naast de HyCare dragen een optimaal rantsoen en het fosfaatreductieplan (het ruimen van mindere koeien) daar ook aan bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer