Onderzoek naar lager eigen risico gewasverzekering

Het ministerie van LNV onderzoekt de mogelijkheid om het verplichte eigen risico van een brede weersverzekering te verlagen van 30 naar 20 procent. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderzoek+naar+lager+eigen+risico+gewasverzekering
© Johan Wissink

De brede weersverzekering is een calamiteitenverzekering die deels wordt betaald met Europees subsidiegeld. Daarom moet het ministerie rekening houden met de staatssteunvoorwaarden uit de Europese verordeningen.

LTO had gevraagd om de verplichte schadedrempel te verlagen. De organisatie ziet daarvoor kansen en verwijst naar de mogelijkheid die de Omnibusverordening biedt die op 1 januari is ingegaan. Schouten neemt dit in overweging: 'Met de werkgroep Brede weersverzekering onderzoek ik of dit voor de Nederlandse situatie wenselijk is.'

Noodzaak

Het ministerie stimuleert deelname aan de brede weersverzekering met een premiesubsidie van 65 procent. Daarmee is in de periode 2015 tot 2020 70 miljoen euro gemoeid.

Schouten vindt dat de noodzaak tot een gewasverzekering zich opdringt, nu het weer grilliger wordt. In antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts stelt ze dat de agrarische sector daarin een eigen verantwoordelijkheid heeft. Zij rekent erop dat de deelname aan de brede weersverzekering flink zal toenemen.

'Droogte is overmacht in die zin dat wij dit weersverloop niet kunnen sturen', aldus de minister. 'Anderzijds is het een fenomeen waarop onze maatschappij, ook de agrarische sector, structureel moet anticiperen om de gevolgen ervan op te kunnen vangen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer