Schouten+houdt+vast+aan+beregeningsverbod
Nieuws
© Twan Wiermans

Schouten houdt vast aan beregeningsverbod

Minister Carola Schouten van LNV houdt vast aan het beregeningsverbod voor consumptie- en zetmeelaardappelen in gebieden waar een dergelijk verbod geldt om verspreiding van bruinrot te voorkomen. Dat heeft zij geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

De akkerbouwsector had verzocht om een tijdelijke ontheffing van het beregeningsverbod in deze gebieden. Schouten vindt het risico op verspreiding van bruinrot door beregening met besmet oppervlaktewater te groot. 'Bruinrot veroorzaakt grote schade in de aardappelteelt. Een uitbraak kan ook grote gevolgen hebben voor de exportpositie van de Nederlandse pootaardappelen', schrijft ze.

'Ondanks de droogtesituatie, die voor veel telers van aardappelen tot schade aan het gewas en verminderde opbrengst kan leiden, zal ik op advies van de NVWA, vanwege de fytosanitaire risico's, geen vrijstelling verlenen op het beregeningsverbod, zoals geregeld in de Regeling Bruin- en Ringrot 2000', oordeelt Schouten.

Daarnaast vermeldt ze dat het beregeningsverbod in bepaalde gebieden juist is ingesteld in na uitvoerig overleg van de sector in samenwerking met de keuringsdienst NAK en de NVWA. Hierbij is ingezet op het bruinrotvrij maken van de aardappelkolom.

Onderstaande kaart toont de (gedeeltelijke) onttrekkingsverboden voor oppervlakte- en grondwater en de beweidingsverboden voor dijken (voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer