Helft+minder+groente+in+Europa+door+droogte
Nieuws
© Vidiphoto

Helft minder groente in Europa door droogte

De veldopbrengsten van groente in Europa zijn tot 50 procent kleiner dan gebruikelijk. Dat stelt Profel, de organisatie van Europese groenteverwerkers.

De aanhoudende droogte en hitte die in juli in Europa heersten, hebben nadelige gevolgen gehad voor de ontwikkeling van groentegewassen. Profel spreekt van de slechtste situatie in veertig jaar voor telers en verwerkers en is bezorgd over het verlies aan kwaliteit en kwantiteit in de groente- en fruitteelt.

Profel wijst erop dat er in 2018 sprake is van het derde jaar op rij waarin weersinvloeden een grote stempel drukken op de oogst. Dat geeft volgens de organisatie de kwetsbaarheid aan van Europese groentetelers en -verwerkers. Dit jaar zijn de diepvries- en conservengroenten zwaar getroffen. Opbrengstverliezen hebben geleid tot onregelmatige leveringen, hogere productiekosten en een lagere productie.

Erwten en bonen

Er zijn significante reducties van de veldopbrengsten gerapporteerd voor erwten, variërend van 20 tot 50 procent. Voor groene bonen, gele bonen en flageolets is de situatie even zorgwekkend. Daarbij zijn verliezen tot 50 procent genoemd. In sommige delen van Zuid-Europa hebben overstromingen en hagel schade veroorzaakt.

Bij uien zijn verliezen gerapporteerd van 15 tot 50 procent. Courgettes en spinazie zijn ook getroffen. Door de droogte kunnen agrariërs geen tweede keer inzaaien, zodat een tweede oogst van spinazie, bonen of bloemkool niet mogelijk is.

Boerenkool

Profel heeft ook zorgen geuit voor gewassen die in de herfst en winter van het jaar worden geoogst, zoals boerenkool, rode en witte kool, spruitjes en prei. Voor deze gewassen is het al duidelijk dat de weersomstandigheden te droog zijn geweest. Dit zal resulteren in rendementen die ver onder het gemiddelde liggen. In sommige gevallen is het zelfs zo droog dat ook zaaien zinloos is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 11°
  10 %
Meer weer