Ministerie+kondigt+steunmaatregelen+af+wegens+droogte
Nieuws
© Martijn Doornenbal

Ministerie kondigt steunmaatregelen af wegens droogte

Landbouwminister Carola Schouten komt boeren tegemoet die getroffen zijn door de droogte. Een van de steunmaatregelen is een kredietverklaring van RVO.nl voor boeren in geldnood.

De minister komt met de steunmaatregelen tegemoet aan de verzoeken die die onder meer vanuit LTO Nederland zijn ingediend om vanwege de uitzonderlijke droogte coulance te betrachten bij de uitvoering van regelgeving.

'Ik onderken de ernst van de situatie die per regio en sector verschilt en bekijk welwillend en met voorrang of de verzoeken gehonoreerd kunnen worden', aldus Schouten in de dinsdagmiddag verschenen Kamerbrief.

Onzekere tijd

De minister noemt dit voor boeren en tuinders een zware en onzekere tijd. 'Werken met de natuur is prachtig, maar helaas stelt diezelfde natuur ons soms behoorlijk op de proef. Samen met de sector heb ik bekeken welke knelpunten weggenomen konden worden.'

Het ministerie gaat er onder meer voor zorgen dat de directe betalingen vanuit het GLB in december worden overgemaakt. Schouten kiest er niet voor om 70 procent eerder uit te keren, een steunmaatregel die vanuit de EU mogelijk is gemaakt. In plaats daarvan kunnen boeren een verklaring bij RVO.nl aanvragen op basis waarvan bij de bank een overbruggingskrediet aangevraagd kan worden.

Voorwaarde

Voorwaarde voor een financiële toeslag van de EU is de verplichting om vanggewassen in te zaaien voor het vergroenen van de landbouw. De minister wil een tijdelijke ontheffing van deze verplichting. Hierover wordt overleg gevoerd met de Europese Commissie. Deze tijdelijke maatregel kan bijdragen aan het oplossen van het eventuele tekort aan veevoer door de droogte.

• Lees ook:
Schouten houdt vast aan beregeningsverbod
Onderzoek naar lager eigen risico gewasverzekering
Oplossing voederwinning in de maak

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer