Gras+bemesten+na+droogte+niet+noodzakelijk
Nieuws
© Pixabay/Jose Manuel de Laa

Gras bemesten na droogte niet noodzakelijk

Het bemesten van grasland na de droogte is een optie, maar niet noodzakelijk. Wel zitten veel boeren met mestvoorraden. Na het uitrijden hiervan wordt de stikstof uit de mest wel opgenomen door de plant.

Dat stelt Wim Bussink van het Nutriënten Management Instituut (NMI) in zijn blog. Hij verwacht dat het na serieuze regen nog een aantal weken duurt voordat er weer gras staat. Dan is het inmiddels september. De onderzoeker denkt dat de combinatie van vocht en een hoge bodemtemperatuur zorgt voor een goede nawerking van de eerder dit jaar toegediende mest.

Praktisch gezien is er in de ogen van Bussink dan ook amper bemesting nodig. Maar omdat er de afgelopen periode nauwelijks mest is uitgereden en koeien in vergelijking tot andere jaren vaak op stal zijn gehouden, hebben veel ondernemers nog mest die ze voor de winter willen uitrijden.

Stikstof

Mest uitrijden op grasland tot eind september kan milieukundig geen kwaad. Het gras neemt de aangeboden stikstof wel op, stelt Bussink. Proefgegevens uit 1976 laten zien dat bij overwegend maaien en bemesten tot eind september pas bij heel hoge bemestingsniveaus boven de 500 kilo stikstof per hectare de minerale stikstof in de bodem (Nmin)-cijfers sterk gaan stijgen.

Wel zal het gras bij een bemesting in september fors meer ruw eiwit bevatten. Bij die proef in 1976 zijn ruweiwitgehalten van rond de 250 gram per kilo droge stof gemeten. 'Een goed rantsoen voeren wordt met stikstofrijk herfstgras dus wel een uitdaging', stelt Bussink.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer