Graswortels+leidend+voor+herstel
Nieuws
© Johan Wissink

Graswortels leidend voor herstel

De kleur van graswortels is leidend voor het herstelpotentie van de zoden. Dat stelt ruwvoerexpert Mark de Beer van Groeikracht Zuid.

Nu de eerste buien van een regenfront de Zeeuwse eilanden lijken te naderen, staan melkveehouders voor de vraag hoe om te gaan met het verdorde grasland. 'Zonder regen of beregening heeft het geen zin om tot actie over te gaan, stelt De Beer op Facebook.

De ruwvoerexpert adviseert ondernemers een Farmwalk te houden: 'Kijk daarbij niet enkel naar de kleur van het blad. De kleur van de wortels is leidend voor het herstel van de zoden.' Zo is bij één groene spruit per vierkante decimeter de toestand goed en hoeft geen actie te worden ondernomen.

Bij een holle stand en een open zode en bruin gras met een witte wortel adviseert De Beer om het perceel door te zaaien. Bij volledig bruine wortels is volgens hem herinzaai het beste advies.

Gras is groen

Wel is het goed om de juiste kleur groen te bepalen. 'Goed gras is goed, maar slecht gras ook', stelt de ruwvoerexpert. Bij minder dan 50 procent goede grassen en klaver en bij meer dan 20 procent kweek is herinzaai zijn advies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer