Beregeningsverbod+Rijnland+afgewend
Nieuws
© Koen van Wijk

Beregeningsverbod Rijnland afgewend

Dankzij de bijmenging van zoetwater dat via de Kleinschalige Wateraanvoer naar West-Nederland wordt geleid, is beregening van gewassen in Rijnland voorlopig gewoon mogelijk.

Dat meldt Arie Verhorst naar aanleiding van het denktankoverleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland, eind vorige week. 'Voorlopig blijven de chloridegehaltes bij het inlaatpunt bij Gouda laag genoeg volgens Rijnland', vertelt de portefeuillehouder water van LTO Noord regio west.

Rijnland verwacht niet dat de 'droogtedenktank' op korte termijn nogmaals bijeen wordt geroepen. In dit overleg zijn onder meer vertegenwoordigers van landbouworganisaties uitgenodigd te adviseren over droogtemaatregelen.

Verzilting

De eventuele oplopende verzilting hangt ook af van de waterverdeling op landelijk niveau. Bij Rijnland zijn wel beperkingen getroffen voor de recreatievaart. Zo wordt passage van de sluizen in Spaarndam beperkt om toevloed van verzilt water te beperken.

Indien de droogte aanhoudt, zal Rijnland volgens Verhorst eerder gaan bezuinigen op het doorspoelen van polders tegen verzilting dan overstappen op een beregeningsverbod. 'Het meeste water is nodig voor het zoet houden van het beheergebied. Beregening vraagt slechts 5 procent van de totale waterhoeveelheid.'

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer