Beregeningsverbod Rijnland afgewend

Dankzij de bijmenging van zoetwater dat via de Kleinschalige Wateraanvoer naar West-Nederland wordt geleid, is beregening van gewassen in Rijnland voorlopig gewoon mogelijk.

Beregeningsverbod+Rijnland+afgewend
© Koen van Wijk

Dat meldt Arie Verhorst naar aanleiding van het denktankoverleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland, eind vorige week. 'Voorlopig blijven de chloridegehaltes bij het inlaatpunt bij Gouda laag genoeg volgens Rijnland', vertelt de portefeuillehouder water van LTO Noord regio west.

Rijnland verwacht niet dat de 'droogtedenktank' op korte termijn nogmaals bijeen wordt geroepen. In dit overleg zijn onder meer vertegenwoordigers van landbouworganisaties uitgenodigd te adviseren over droogtemaatregelen.

Verzilting

De eventuele oplopende verzilting hangt ook af van de waterverdeling op landelijk niveau. Bij Rijnland zijn wel beperkingen getroffen voor de recreatievaart. Zo wordt passage van de sluizen in Spaarndam beperkt om toevloed van verzilt water te beperken.

Indien de droogte aanhoudt, zal Rijnland volgens Verhorst eerder gaan bezuinigen op het doorspoelen van polders tegen verzilting dan overstappen op een beregeningsverbod. 'Het meeste water is nodig voor het zoet houden van het beheergebied. Beregening vraagt slechts 5 procent van de totale waterhoeveelheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer