Grasland+tot+37+procent+minder+groen
Nieuws
© Ruben Meijerink

Grasland tot 37 procent minder groen

Het grasland in Nederland is momenteel 17 procent minder groen dan normaal. Dat blijkt uit de satellietbeelden uit de groenmonitor.nl van Wageningen Environmental Research.

De regionale verschillen zijn echter groot. In Groningen, Friesland en het Groene Hart valt het nog wel mee. Maar de grote zomer van 2018 heeft inmiddels goed toegeslagen in Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg en de kuststrook. In deze contreien is het gras tot 37 procent minder groen.

In het Groene Hart is het gras nog steeds groen door het hoge waterpeil in de sloten. Dit houdt echter niet in dat het gras hier nog goed groeit. Het gras kan hier nog net overleven, daar waar het in de zandgebieden echt aan het afsterven is en bruin wordt.

Groeien

Waar het gras nog wel iets lijkt te groeien op de grens van Brabant en Limburg. In een aantal gemeentes aldaar is het gras tussen 15 en 26 juli iets groener is geworden, wellicht door het veelvuldig beregenen van het grasland aldaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer