Kans op misoogsten stijgt door ban op beregenen

De kans op het mislukken van specifieke gewassen en oogsten in bepaalde regio's neemt toe door het groeiende aantal beregeningsverboden in het land.

Kans+op+misoogsten+stijgt+door+ban+op+beregenen
© Archief

In de groente- en fruitteelt staan percelen op het spel. Ook in de aardappelteelt en voederwinning is de situatie nijpend. Waterbeheerders verwachten dat door het oplopende neerslagtekort meer maatregelen nodig zijn om het waterpeil op niveau te houden.

Het waterpeil in het IJsselmeergebied en het Volkerak-Zoommeer is nog op niveau. Er wordt echter rekening gehouden met een dalende aanvoer vanuit de Rijn en Maas. Oorzaak is een verwachte daling van de afvoer uit het stroomgebied van beide rivieren. Daar wordt momenteel nauwelijks neerslag verwacht, maar het blijft wel relatief warm.

Om het waterpeil in het IJsselmeergebied op niveau te houden, wordt waterschappen door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) geadviseerd om onttrekkingen tot het strikt noodzakelijke te beperken.

Waarschuwing

LTO Nederland heeft deze week samen met fruittelersorganisatie NFO, GroentenFruit Huis en supermarktkoepel CBL gewaarschuwd voor de opbrengsten van bepaalde oogsten, als er een generiek beregeningsverbod wordt afgekondigd.

De gewassen op het land snakken naar water, zegt LTO-bestuurder Trienke Elshof. 'Als in de groenteteelt gewassen als prei, sla, peen en de jonge aanplant voor de bewaargroentes niet kunnen worden beregend, zou niet alleen de kwaliteit, maar ook de hoeveelheid en beschikbaarheid zwaar kunnen tegenvallen. Een algeheel beregeningsverbod zou een ramp zijn voor boeren en tuinders. En ook voor consumenten.'

In de melkveehouderij richten de zorgen zich op de voederwinning. Door de aanhoudende droogte lijkt de tweede helft van het inkuilseizoen verloren te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer