Duitse+boeren+vragen+regering+miljard+voor+droogteschade
Nieuws
© DIRK HOL

Duitse boeren vragen regering miljard voor droogteschade

De Duitse boerenbond DBV wil dat de regering in Berlijn de noodtoestand uitroept wegens de voortdurende droogte. Boeren hebben financiële steun ter waarde van een miljard nodig, stelt voorzitter Joachim Rukwied.

De boerenvoorman deed zijn oproep maandag tegenover de media, als voorzet voor een ‘droogte-top’ die dinsdag plaatsvindt. Vertegenwoordigers van de landelijke overheid en de deelstaten gaan zich daar buigen over de schade die optreedt door het extreme weer.

DBV-voorzitter Rukwied eist financiële hulp voor alle boeren die meer dan 30 procent van hun oogst verloren zien gaan. In de praktijk is een uitval van 50 tot 70 procent geen uitzondering. Bedrijven dreigen daardoor om te vallen.

Wettelijke ruimte

Het uitroepen van de noodtoestand is volgens de boerenbond een eerste stap. Daardoor wordt wettelijke ruimte gemaakt voor overheidshulp. Vervolgens moeten regionale en landelijke overheid de benodigde budgetten vrijmaken.

Het pleidooi van Rukwied kan rekenen op sympathie bij de coalitiepartners CDU en CSU. ‘De situatie is ernstig, het gaat om het voortbestaan van bedrijven’, verklaarde Bondsdaglid Gitta Connemann tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De sociaaldemocratische SPD is minder positief. Een woordvoerder wijst erop dat het gaat om een ondernemersrisico. Bovendien zou noodhulp aan boeren en tuinders een precedent scheppen voor andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Minister wacht nog

Landbouwminister Julia Klöckner heeft zich de afgelopen tijd bezorgd geuit over de effecten van de droogte. Maar ze wil zich pas beraden over financiële hulp wanneer er eind augustus meer duidelijk is over de werkelijke oogstverliezen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer