De groentesoep is deze week niet te pruimen

De akker- en tuinbouw kreeg deze week veel voor de kiezen. Van de ingrediënten die het plantaardige nieuws vulden, is door telers weinig eetbaars te maken.

De+groentesoep+is+deze+week+niet+te+pruimen
© Ruud Ploeg

Allereerst is er de aanhoudende droogte, met daar bovenop de gillende hitte. De aanblik van de gewassen wordt dramatischer nu er steeds minder beregend kan worden.

De relatie tussen extreem weer en klimaatverandering is onmiskenbaar. Om opwarming van de aarde te dempen ligt er ook voor gewastelers een stevige klimaatopdracht.

Het nieuws dat deze week op telers afkomt is in dat opzicht moeilijk te verteren. Neem de strijd om tot weerbaarder gewassen te komen. Gewassen die beter bestand zijn tegen extremen en plantziekten en met een lagere milieu-impact geteeld worden.

Dubbele standaarden die de akkerbouw op achterstand zetten

Buitengewoon wrang is het dat nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas door het gmo-stempel bemoeilijkt worden, terwijl Europa tegelijkertijd meer genetisch gemodificeerd soja importeert.

Dubbele standaarden die de Europese akkerbouw op achterstand zetten. Wat we uit de VS importeren, mogen Europese telers niet produceren.

En wat we produceren maar vanwege droogteschade niet aan de maat is, zoals de pruimen van een Zeeuwse fruitteler, wordt door de supermarkt geweigerd.

In die verduurzamingsopdracht komt ook telkens weer het middelengebruik naar voren als stok waarmee de sector geslagen wordt. De voortgang die in middelenreductie wordt gerealiseerd, zal door critici ongetwijfeld als te mager worden beschouwd.

Ontwikkeling van weerbare gewassen wordt bemoeilijkt, de uitdagingen in weer en klimaat worden steeds uitdagender, concurrentie van buiten de EU krijgt vrij baan en teelteisen worden op tal van terreinen strenger.

De akker- en tuinbouw komt zo in de verdrukking. De verduurzamingslat mag hoog liggen, maar dan moet je telers niet met gebonden benen laten springen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer