Beregeningsverbod voor akkerbouw in Westerveld

Na grasland en mais mag voor akkerbouwgewassen in Paardeweide-Veendijk ook geen water meer onttrokken. Dat besluit heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta genomen vanwege de aanhoudende droogte.

Beregeningsverbod+voor+akkerbouw+in+Westerveld
© Twan Wiermans

Tot nu toe gold het verbod voor het beregenen van grasland en mais in het gebied in de Drentse gemeente Westerveld. Nu mag voor akkerbouwgewassen ook geen water meer worden onttrokken.

Dit betekent dat geen water uit sloten, weteringen, beken en kanalen mag worden gebruikt voor het beregenen van gras, mais en akkerbouwgewassen (onder andere aardappelen, voeder- en suikerbieten, uien en granen).

Doel van het verbod is om verdere daling van het waterpeil te voorkomen en voldoende voorraad te houden voor de warme en droge periode die nog wordt verwacht en aanhoudt. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd en is niet van toepassing op drinkwater voor vee of het blussen van branden.

Door de lage waterstanden kan er schade optreden aan oevers en kaden, stelt het waterschap. 'Daarnaast is er kans op verslechtering van de waterkwaliteit. Door de hoge buitentemperatuur warmt ook het water op. Hierdoor bevat het minder zuurstof en kan er bijvoorbeeld vissterfte optreden. ' Handhavers van het waterschap zien toe op het verbod.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer