Vragende markt uitzonderlijk voor boeren

De aanhoudende droogte in Nederland en in grote delen van Europa zorgt ervoor dat de verwachte opbrengsten van veel landbouwproducten steeds weer naar beneden worden bijgesteld. Het resulteert vanwege een beperkt aanbod in een vragende markt met een veelal aantrekkelijke prijsvorming.

Vragende+markt+uitzonderlijk+voor+boeren
© Archief

Directeur Jan Bakker van beursmakelaar De Vries & Westermann noemt de beweging van de aardappeltermijnmarkt tot een niveau van boven 30 euro per 100 kilo uitzonderlijk, maar niet uniek. ‘In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw kwam het vaker voor dat de termijnmarkt bij extreme omstandigheden doorsteeg tot omgerekend meer dan 40 euro per 100 kilo aardappelen. Nu is dit een uitzondering, omdat de markt minder bewegelijk is.’

Overigens proberen fritesverwerkers nog optimaal de aardappelen van oogst 2017 te benutten. Dat zorgt aan het eind van een dramatisch afzetseizoen alsnog voor een prijspiek. PotatoNL noteerde deze week de duurste fritesaardappelen op 17 euro per 100 kilo.

Het weer bepaalt stemming op aardappeltermijnmarkt
Het verloop van de termijnnotering voor fritesaardappelen is deze weken de perfecte illustratie van de gevolgen van de droogte op de prijsvorming en de stemming op de markt. De notering voor contracten op levering in april 2019 startte begin dit jaar op het gebruikelijke niveau tussen 14 en 15 euro per 100 kilo.
Maar sinds de droogte vanaf half juni een grotere rol gaat spelen, loopt de notering gestaag op. De laatste twee weken is er sprake van een explosie. Na het uitblijven van aangekondigde neerslag, steeg de notering van 20 euro tot meer dan 30 euro per 100 kilo.
Eerste proefrooiingen van consumptieaardappelen wijzen op opbrengsten fors beneden het meerjarig gemiddelde. Ze bevestigen volgens Jan Bakker van beursmakelaar De Vries & Westermann dat de lange droogte en nu ook de hitte onherstelbare schade toebrengt aan het aardappelgewas. ‘Dat vertaalt zich terug in het huidige niveau op de termijnmarkt.’


Voor uien verwacht Jaap Jonker van zaadfirma De Groot en Slot vanwege de droogte een opbrengstderving van 10 tot 15 ton per hectare. Vooral de maatsortering zal volgens de verkoopmanager tegenvallen. ‘De uien hebben weinig loof en daardoor weinig buffer om door te groeien. Met beregening is dit deels te compenseren.’

We houden rekening met minder kilo’s en kleinere maatsortering

Gerard van den Anker, voorzitter NFO

Notering plantuien

Het signaal dat de uienmarkt rekening houdt met minder aanbod komt van landbouwbeurs Goes. De notering voor plantuien steeg afgelopen dinsdag naar een niveau van maximaal 23 euro per 100 kilo.

De termijnmarktnotering voor voertarwe op de Matif in Parijs doorbrak donderdag de grens van 200 euro per ton, dat is ruim 25 euro hoger dan een maand geleden. Vooral de laatste oogstprognose van de Amerikaanse landbouwministerie (USDA) heeft de tarwemarkt een behoorlijke impuls gegeven. De verwachte wereldoogst is 736 miljoen ton. Dat is 12 miljoen ton minder dan het wereldwijde verbruik van tarwe en bijna 22 miljoen ton minder dan de oogst van vorig jaar.

• Check de huidige marktprijzen

‘We houden rekening met minder kilo’s en een kleinere maatsortering’, zegt NFO-voorzitter Gerard van den Anker over de droogtesituatie in de fruitteelt. Over prijzen durft hij nog geen voorspelling te doen. Wel hoopt hij op een compensatie voor de extra gemaakte beregeningskosten. ‘Ik sluit niet uit dat het effect heeft op de prijsvorming. Begin augustus worden de Europese oogstprognoses bekendgemaakt. Dan wordt de handel in fruit vaak levendiger en weten we meer.’

Koelcapaciteit bollenkwekers

In de bollenteelt is het lastig om de bewaartemperatuur van de voorjaarsbloeiers voldoende laag te houden, zegt Nico Hof, adviseur bij CNB Teeltadvies. Volgens hem is het maar de vraag of bollenkwekers voldoende koelcapaciteit hebben om de bollen te bewaren bij 20 graden. ‘Bij hogere temperaturen vertraagt de ontwikkeling en zijn de bollen later geschikt om te broeien.’

Hof stelt dat zomerbloemen intensief beregend worden en dat de lelies er veelal goed bijstaan. ‘Hier en daar zien we bruine planten als er een tekort aan water is.’ Wat de droogte in de zomergewassen betekent voor de opbrengsten kan Hof op dit moment nog niet zeggen.

Gert Mulder, algemeen directeur van GroentenFruit Huis, ziet in de aanvoer van groenten als sla en spinazie nog geen haperingen. Hij erkent dat het spannend wordt nu op diverse plaatsen wordt gesproken over beperking van de beregeningsmogelijkheden, maar wil daarop niet vooruitlopen.

Geen nijpende situaties in glastuinbouw

In de glastuinbouw doen zich volgens LTO Glaskracht nog geen nijpende situaties voor met betrekking tot de watervoorziening.

De sierteelthandel heeft het altijd moeilijk in de zomerperiode maar lijdt nu extra onder de droogte en de hitte. Uit de cijfers van bloemenveiling FloraHolland blijkt dat de omzet van de snijbloemen in week 29 daalde met bijna 17 procent ten opzichte van week 29 in 2017. Dit kwam doordat de aanvoer met ruim 7 procent afnam en de gemiddelde prijs met 13 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder. Bij rozen is de omzetdaling het grootst.

'Gevolgen te overzien'

Voor boomkwekers en telers van vaste planten zijn de gevolgen van de droogte en hitte te overzien, zolang beregenen mogelijk is, stelt voorzitter Henk Raaijmakers van de LTO-vakgroep Bomen en Vaste Planten. ‘Het warme weer levert wel meer werk op vanwege de vochtvoorziening bij jonge planten of planten in containers.’

Raaijmakers verwacht dat de droogte veel invloed heeft op de toekomstige afzet. ‘Het komt voor dat planten verdrogen in tuinen. Dat levert schade op. Ik verwacht dat consumenten deze planten komend voorjaar vervangen, of misschien al in het najaar. Op de lange termijn kunnen onze extra inspanningen zich weer terugbetalen.’

Mede-auteur: Haijo Dodde


Ervaringen van zes collega-ondernemers:

Akkerbouwer Alko Tolner in Grolloo (Drenthe):
'Een hogere prijs zit er bij deze gewassen niet in'
Pluimveehouder Bart Janssen in Zuidvelde (Drenthe):
‘Je kunt niet meer zonder koeling’
Melkveehouder Walter Gerritsen in Beek (Gelderland):
'Beregening verkocht, graszaad gekocht'
Akkerbouwer Adrie Bossers in Langeweg (Noord-Brabant):
'Ik vrees voor doorwas'
Salixkweker Peter Bontekoe in Boskoop (Zuid-Holland):
'Verzilting dreigt voor boomkwekerij'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer