Kans+op+lokaal+noodweer%2C+droogte+houdt+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kans op lokaal noodweer, droogte houdt aan

Door de extreem hoge temperaturen is er ook vrijdag kans op lokaal noodweer. Zaterdag trekken er buien over het land, maar die zijn onvoldoende om de droogte te verdrijven.

Zaterdag trekken er eindelijke grootschalige regenfronten over het land. De buien ontstaan in de loop van de ochtend in het zuidwesten en trekken naar het noordoosten. Meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza verwacht over het algemeen buiige regen met kans op onweer.

‘De neerslag zal op zo’n 5 mm uitkomen, lokaal wat meer als de regenfronten actiever zijn. Heel plaatselijk kan het dan oplopen tot 20 mm. Het brengt wat aangename verkoeling, maar aangezien de temperaturen de rest van de dag hoog blijven zal de regen de droogte niet kunnen verdrijven.’

Noodweer

Het noodweer van donderdagavond waren typische onweersbuien als gevolg van de hoge temperaturen, zegt Klaassen. Ook voor vrijdag heeft hij er een paar in zijn verwachting staan.

‘Ik verwacht ze in het zuiden van het land. Daar lopen de temperaturen nu weer snel op naar plaatselijk boven de 35 graden. Daarbij ontstaan stapelwolken die kunnen door ontwikkelen naar het noodweer dat we donderdagavond zagen. Bij dit soort buien is het moeilijk te voorspellen waar ze precies gaan vallen.’

Wisselvalliger

Na de buien van zaterdag gaat de wind draaien naar het zuidwesten en zal het weerbeeld wisselvalliger worden. Dinsdag worden weer enkele buien en onweer verwacht. Boeren moeten er echter rekening mee houden dat de droogte nog niet voorbij is, zegt Klaassen.

‘In de tweewekelijkse voorspelling blijven de temperaturen hoog en daarbij stelt de regen die gaat vallen niet zo veel voor.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer