Droog weer en harde wind teisteren mais

Weer en wind zijn de maisteelt deze zomer niet gunstig gezind. Door de droogte zijn veel maisplanten verzwakt, bij het daarop volgende onweer krijgt de wind gemakkelijk vat op de maisplanten.

Droog+weer+en+harde+wind+teisteren+mais
© Pieter Stokkermans

Zo ook in het Brabantse Oisterwijk waar een forse onweersbui zorgde voor water. De daarbij horende wind blies niet alleen bomen om, ook maisplanten moesten er aan geloven.

Doordat deze mais als gevolg van het natte voorjaar laat was gezaaid, is de plant klein en de stengel flexibel. Hierdoor bogen de planten. Vaak kunnen kan de mais zich dan nog herstellen door weer omhoog te groeien en onstaan ‘wandelstokken’.

Bij grotere planten is er juist risico op stengelbreuk. Dan is het gedaan met de mais. Dit gebeurt meestal later in het jaar. Vorig jaar zorgde een herfststorm in september voor veel van dergelijke schade.

West-Brabant meer wind

De op de avond van 26 julie over een deel van het land trekkende storm zorgde voor schade in West-Brabant en Zuid-Holland met veel omgewaaide bomen. Onduidelijk is nog wat het effect daar is geweest op de mais.

Voor zaterdag 28 juli wordt opnieuw regen en plaatselijk wind verwacht. Volgense sommige weerbureaus zouden dan vooral gebieden in Noordoost-Nederland te maken kunnen krijgen met onweer in combinatie met zware windstoten en hagel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer