Pleidooi+LTO+en+POV+voor+versoepeling+bemestingsregels
Nieuws
© Ruben Meijerink

Pleidooi LTO en POV voor versoepeling bemestingsregels

Door het natte voorjaar en de warme zomer lopen veel bedrijven achter op hun bemestingsschema’s. In het zuiden en westen van Nederland is dit voorjaar naar schatting een derde minder mest afgezet. Door de droogte slaan boeren nu diverse bemestingsrondes over.

LTO-voorzitter Marc Calon en POV-voorzitter Ingrid Jansen pleiten daarom in een gezamenlijke brief aan minister Carola Schouten (LNV) voor verlening van de uitrijdperiode van drijfmest op bouwland tot 15 september. Daarbij zou dan ook de inzaaidatum voor groenbemesters met twee weken moeten worden opgeschoven.

Het geforceerd uitrijden van dierlijke mest onder te droge en warme omstandigheden gaat enerzijds gepaard met hogere stikstofverliezen naar de lucht. Maar anderzijds zal ook de omgeving hinder kunnen ondervinden van stof door bodemdeeltjes in de lucht. Beiden zijn ongewenst en kunnen ons inziens worden voorkomen door iets meer marge in de aanwendperiode in te bouwen, schrijven LTO en POV.

Maatregelenpakket

In verband met de extreme weersomstandigheden is LTO Nederland in breder verband met vertegenwoordigers van het ministerie en anderen in gesprek om tot een veelvormig pakket aan maatregelen te komen. Oplossingen rondom het aanwenden van mest zouden hiervan deel moeten uitmaken, aldus LTO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer