Drents+Overijsselse+Delta+breidt+beweidingsverbod+dijken+uit
Nieuws
© Koen van Wijk

Drents Overijsselse Delta breidt beweidingsverbod dijken uit

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD) stelt vanaf woensdag 1 augustus een beweidingsverbod op alle dijken in vanwege de droogte.

Dit betekent dat veehouders hun dieren tijdelijk van de dijk moeten halen. Door de droogte wordt bij begrazing het wortelstelsel van de grasmat aangetast, waardoor het gras op de dijk moeilijk kan herstellen. De grasmat dient als beschermlaag van de dijk in tijden van hoogwater.

Vanaf zaterdag 7 juli gold al een beweidingsverbod voor de dijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen. Nu wordt dit verbod uitgebreid voor alle dijken en keringen in het werkgebied van WDODelta.

Door de lange periode zonder regen is de grasmat van dijken en de toplaag waarin de wortels zitten, verdroogd. Met het beweidingsverbod wil het waterschap verdere beschadiging voorkomen. Ook stopte het waterschap eerder al met het maaien van de dijken.

Beschermen

Onder normale omstandigheden is beweiding op dijken toegestaan volgens de voorschriften. Hiervan kan tijdelijk worden afgeweken, bijvoorbeeld om de grasmat te beschermen in tijden van droogte, zoals nu het geval is. Het beweidingsverbod blijft tot nadere berichtgeving van kracht.

Goede conditie van de dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid, geeft het waterschap aan. 'Hoe beter het waterschap de dijken onderhoudt, hoe sterker ze zijn in situaties wanneer het er op aan komt en het water krachtig tegen de dijken aan klotst. Hoe minder schade door het jaar heen ontstaat, hoe minder herstelwerkzaamheden nodig zijn om de dijken in goede conditie te houden. Een beweidingsverbod tijdens extreme droge of natte periodes draagt daar aan bij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer