Eigen+kaas+voor+80+cent+per+liter+melk
Nieuws
© Hilde Boelema

Eigen kaas voor 80 cent per liter melk

Henk van der Schoor heeft een mobiele kaasmakerij en rijdt daarmee naar melkveehouders. Voor het maken van kaas vraagt hij een tarief van 80 cent per liter.

Henk van der Schoor begon in januari 2017 officieel als mobiele kaasmaker. Hij hanteert bij het maken van kaas een tarief van 80 cent per liter melk. 'De kostprijs voor een veehouder is 12 euro per kilo. Om 250 euro per productieronde terug te verdienen, moet de kaas voor 16 tot 18 euro worden verkocht. Maar mijn klanten laten geen kaas maken om er rijk van te worden.' Dat schrijft vakblad De Zelfkazer.

'Door kaas uit de eigen melk te verkopen, komt er een dimensie bij op het melkveebedrijf. Er komt waardering terug op het bedrijf via de burgers die de kaas kopen. Veel van mijn klanten laten dan ook kaas maken om verbinding met burgers aan te gaan.'

Meppel

De kaasmakerij is circa 6 vierkante meter groot met daarin een tobbe van 500 liter. Hij komt daarmee op melkveebedrijven met zo'n 40 tot 120 koeien, in een straal van ongeveer 140 kilometer rond Meppel. Melkveehouders die (nog) niet willen investeren in een kaasmakerij, maar toch kaas uit melk van eigen koeien willen verkopen, kunnen op deze manier tóch kaas van eigen melk creëren.

Door kaas uit de eigen melk te verkopen, komt er een dimensie bij op het melkveebedrijf

Van der Schoor gaat één of meerdere malen per week met zijn mobiele kaasmakerij de boer op. In zijn wagen zijn alle hulpmiddelen aan boord. Aan de binnenkant van de deur hangen de gereedschappen om onder meer de wrongel handmatig te snijden en te roeren.

Van der Schoor houdt van het handmatige werk. 'Iedere melk is anders en daarmee ook de wrongel en uiteindelijk de kaas. Bij het met de hand snijden en roeren, zie, voel en proef ik al verschillen. Dat houdt het leuk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer