Merk+om+authentieke+Boerenkaas+te+beschermen
Interview
© bond van boerderijzuivelbereiders

Merk om authentieke Boerenkaas te beschermen

Een groep bereiders van Boerenkaas gaat aan de slag om Boerenkaas duidelijker te onderscheiden van Kaas van de Boerderij. Met name de detailhandel vraagt hier om. Daarom hebben zij de Boerenkaasvereniging opgericht. Nico Captein uit Zoeterwoude is één van de initiatiefnemers.

Waarom hebben jullie deze vereniging opgericht?

'Wij maken de echte Boerenkaas, volgens traditie bereid met rauwe melk. Er wordt echter ook al jaren kaas op boerderijen geproduceerd die niet volgens traditie met rauwe melk is bereid, maar met verwarmde melk. In de kaaswereld een belangrijk verschil. Niet dat deze kaas minder goed of minder lekker is, het gaat om het proces.'

Bij verhitting is het risico dat kaas mislukt kleiner, daarom is onderscheid nodig met echte rauwmelkse Boerenkaas

Nico Captein, Boerenkaasbereider

Die kaas is duidelijk anders?

'Bij verhitting worden een aantal goede en slechte bacteriën gedood. Het risico dat de kaas mislukt, is daardoor veel kleiner. Het is dan ook niet gek dat, met name grote bedrijven, de melk verhitten, maar er moet onderscheid blijven.

'Om dat onderscheid te waarborgen is er een jaar of twintig geleden door de handel de stichting Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten opgericht. Deze stichting zou er op toezien dat alleen Boerenkaas het KB-stempel zou krijgen. Maar het toezicht ontbreekt en het stichtingsbestuur, dat voornamelijk uit handelaren bestaat, bekommert zich daar niet om.

'Daarom hebben we nu als kaasboeren een vereniging opgericht die de productie echt gaat controleren om te garanderen dat Boerenkaas uit rauwe melk gemaakt is. Dat doen we ook voor de detailhandel.'

Komt er een apart keurmerk?

'Ja, in goed overleg met de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders mogen we de bekende tonnetjesvorm gebruiken. Hierop komt dan duidelijk te staan dat het om Boerenkaas gaat. Er komt ook een QR-code op waarmee iedereen kan lezen van welke boerderij de kaas afkomstig is en wanneer de kaas is gemaakt.'
Zijn veel kaasmakers lid van de Boerenkaasvereniging?

'Nu een kleine vijftien. Het aantal bereiders van Boerenkaas is met vijftig tot honderd beperkt. Maar met name het volume Boerenkaas is klein ten opzichte van de uit verhitte melk bereidde Kaas van de Boerderij.

'Op termijn hopen we ook dat er een duidelijk onderscheid komt in prijsvorming van Boerenkaas ten opzichte van wel verhitte Kaas van de Boerderij.

'Overigens blijft de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders ons overkoepelend orgaan dat zorg draagt voor zaken als lobbyen bij NVWA, promotie en de Cum Laude-keuring. Hierbij zijn bijna alle zelfzuivelaars aangesloten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer