Luring+ziet+kansen+voor+kaasmakerij+in+Onstwedde
Reportage
© Huisman Media

Luring ziet kansen voor kaasmakerij in Onstwedde

Marijke Luring (28) is na tien jaar weer terug in Onstwedde, waar ze op het ouderlijk biologische bedrijf Landleven een kaasmakerij begint. 'Veel hoogopgeleiden trekken hier weg, maar hier liggen ook kansen.'

Een busje van United Parcel Service (UPS) rijdt het erf van Bio-boerderij Landleven in Onstwedde op. 'Weer een pakketje voor de kaasmakerij', glundert Luring, terwijl ze haar handtekening zet. Na een verbouwing van ruim een half jaar hoopt ze deze week haar eigen kaasmakerij te beginnen. 'De kaasmakerij is half april goedgekeurd. Daarvoor hebben we hard moeten werken. Het wachten is nu nog op het zuursel', zegt de ondernemer aan de keukentafel bij haar ouders.

Dagelijks rijdt Luring op de fiets vanuit Onstwedde naar haar ouderlijk huis. Een ritje van 2 kilometer. 'Het was in het begin wel weer wennen om in een dorp te wonen', stelt ze.

Vorig jaar verhuisde Luring van Leeuwarden naar Oost-Groningen en zegde ze haar baan als productontwikkelaar op om zich helemaal te kunnen storten op haar eigen zaak waarin ze kazen onder het merk Westerwolds Goud maakt. 'Hoogopgeleiden gaan hier weg, terwijl ik terugga naar mijn roots. Mijn vrienden uit de steden vinden het stoer dat ik een kaasmakerij begin. Het past echt bij mij, vinden zij.'

In de melkput vind je me niet zo snel, want ik ben meer van het product dan van de grondstof

Marijke Luring, kaasmaker in Onstwedde

Het biologische bedrijf Landleven in Onstwedde heeft negentig melkkoeien.
Het biologische bedrijf Landleven in Onstwedde heeft negentig melkkoeien. © Huisman Media

Buurvrouw Durkje

Het was kaasmakerij Buurvrouw Durkje uit het Friese Vegelinsoord die Luring inspireerde om zelf te gaan verzuivelen. 'Durkje, haar man en haar moeder zijn heel klein begonnen om hun product te vermarkten. Ze hebben negen koeien. Ze zijn heel creatief en hebben een directe band met de consument. Dat spreekt mij enorm aan', legt de ondernemer uit.

Bij Luring, die in maatschap met haar ouders ging, begonnen de ideeën te borrelen. 'We hebben hier een mooi bedrijf, met een goede visie. We gaan soms verder dan het biologische. Waarom zou ik op deze plek geen kaasmakerij kunnen beginnen? Er is markt voor biologische kaas, het product heeft een lange houdbaarheidsduur en je kunt grote hoeveelheden melk verwerken', beredeneert ze haar keuze.

Negentig koeien

De negentig koeien, kruislingen van Scandinavisch Roodbont, Fleckvieh, MRIJ en Blaarkop, produceren 's ochtends op piekmomenten zo'n 1.500 kilo melk. Drie keer in de week gaat Luring van de ochtendmelk rauwmelkse kaas maken. 'Rauwmelkse kaas is kaas zoals het hoort te zijn. Het is smaakvol, omdat je de enzymen uit de melk behoudt.'

Naar verwachting zijn over een maand de eerste kazen klaar. Luring leerde het vak kennen door het afgelopen jaar op veel kaasmakerijen in Friesland en de Noordoostpolder stage te lopen. 'In de praktijk doe je de meeste ervaring op. Ik heb het hele proces doorlopen.'

Vervelen

Het strohok en de ruimte voor zieke koeien werden verbouwd tot kaasmakerij. Veel werk deed de ondernemer zelf. 'Ik heb kilometers gekit. Dat begon wel te vervelen. Gelukkig wilden handige vrienden en kennissen graag meehelpen.'

Om de investering, rond de 50.000 euro, zo laag mogelijk te houden, kocht Luring zoveel mogelijk tweedehandsspullen. 'Met de aankoop van de tobbe van 1.500 liter hebben we veel geluk gehad. Een goede gebruikte tobbe is niet zo makkelijk te vinden.'

Dat geldt ook voor de kaasvaten die de ondernemer overnam van een stoppende kaasmaker. 'Nieuw zijn deze vrij duur; ze kosten al gauw zo'n 300 euro per stuk.'

De kaasvaten voor haar kaasmakerij kocht Marijke Luring uit Onstwedde tweedehands.
De kaasvaten voor haar kaasmakerij kocht Marijke Luring uit Onstwedde tweedehands. © Huisman Media

Regionale economie

Met haar kaasmakerij hoopt de ondernemer naast een eigen boterham te verdienen een bijdrage te leveren om de economie in de regio draaiende te houden. 'Lokale producten zijn belangrijk. Je hebt een kort lijntje met de consument. Die wil van alles weten over voedsel. Dat geldt niet alleen voor de groene, bewuste consument. Het sijpelt ook door naar de rest van de bevolking. Mijn streven is ook om die doelgroep erbij te betrekken.'

Luring ontwikkelt een website, zodat consumenten hun kazen digitaal kunnen bestellen. Klanten kunnen de producten iedere dag tussen 18 uur en 20 uur ophalen. Dat zijn ook de tijden waarop mensen uit de buurt een liter rauwe melk voor 1 euro kunnen tappen.

Boerderijwinkel

Een aantal avonden per jaar verkoopt de ondernemer ook vleespakketten. Een boerderijwinkel openen ziet ze nog niet zo zitten. 'Ik heb er de tijd niet voor. Bovendien verwacht ik niet dat het hier in het buitengebied uit kan.'

Naast het maken en verkopen van kaas heeft Luring het plan om meer zuivel te maken, bijvoorbeeld ijs. Daarbij kijkt ze of er markt is voor het geven van workshops. 'In de melkput vind je me niet zo snel, want ik ben meer van het product dan van de grondstof. Hoewel de basis natuurlijk goed moet zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer