Saldo+melkveehouderij+daalt
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Saldo melkveehouderij daalt

Het saldo van het gestandaardiseerde melkveebedrijf kwam in maart uit op 15.600 euro. Dat is vergelijkbaar met maart 2017, maar lager dan in voorgaande maanden.

Dat blijkt uit berekeningen van Agrimatie van Wageningen University & Research. In maart was de melkprijs iets lager, maar die werd gecompenseerd door hogere prijzen van het vee. Het saldo ligt nog 800 euro boven het 10-jaarsgemiddelde van dezelfde maand. Het gestandaardiseerde bedrijf telt 102 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.360 liter per koe.

Wel is te zien dat het saldo in het eerste kwartaal van dit jaar afneemt. Dit komt door een afname van de melkopbrengsten en een gestage toename van de krachtvoerkosten. De melkprijs daalde in het eerste kwartaal van 2018 met bijna 6 procent en ligt op het gemiddelde van kalenderjaar 2017. De krachtvoerprijs ligt 5 procent boven het langjarig gemiddelde.

Meerjaarsgemiddelde

Ondanks het afgenomen saldo, loopt het voortschrijdend twaalfmaandsgemiddelde saldo nog wel ruim 29.000 euro voor op het meerjaarsgemiddelde. Dit komt doordat de melkprijzen in het eerste kwartaal van 2018 hoger waren dan in het eerste kwartaal van 2017.

De melkprijs daalde voor de derde maand op rij. De vraag naar eiwitten blijft achter. De prijzen voor boter en volle melkpoeder laten begin 2018 een voorzichtig herstel zien. De prijzen van magere melkpoeder en kaas staan onder druk. Per saldo resulteert dit nog niet in een hogere fabrieksprijs. Er wordt wereldwijd meer melk geproduceerd dan er wordt verbruikt. Zo lag in de EU het volume in januari 2018 4,5 procent hoger dan in 2017 terwijl dit in Nederland vrijwel onveranderd bleef. Ook buiten Europa neemt hier en daar de hoeveelheid melk toe. Er hangen bovendien nog grote voorraden magere melkpoeder boven de markt.

Zuivelmarkt

De volatiliteit in de zuivelmarkt is de laatste jaren groot. Dit wordt weerspiegeld in de Global Dairy Trade prijs index. De index had de laatste twee maanden van 2017 10 procent ingeleverd maar is hier in 2018 van hersteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer