Genomic+selection+leidt+tot+inteelttoename
Nieuws
© Johan Wissink

Genomic selection leidt tot inteelttoename

Sinds de introductie van genomic selection steeg de inteelt in het Holstein Friesian fokprogramma in de periode 2010 tot 2015 van 1,8 tot 2,8 procent per generatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research. Een toename van minder dan 1 procent wordt acceptatie gevonden. Sinds de implementatie van genomic selection in 2009 worden stieren al op jonge leeftijd geselecteerd aan de hand van het DNA van de stier, in plaats van op de prestatie van nakomelingen. Dit gaat gepaard met een sterke inteelttoename.

Door inteelt kunnen de prestaties van dieren verminderen. Het behoud van genetische diversiteit is daarnaast ook belangrijk om ervoor te zorgen dat populaties zich kunnen aanpassen aan veranderende fokdoelen en omgevingen.

De hoofdconclusie van de onderzoekers is dat er duidelijk behoefte is aan een efficiënte manier om inteelt te beperken in het 'genomics tijdperk'. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op het 'World Congress on Genetics Applied to Livestock Production 2018' in Auckland, waar ook methodes werden besproken voor het beperken van de inteelttoename met genomics. Deze methodes zullen echter nog verder ontwikkeld moeten worden.

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer