Magneet haalt ijzer uit mengvoer

Een stuk ijzer, een kram, prikkeldraad en spijkers van een spijkerpistool. De voermengwagen van familie Lenferink uit Vriezenveen haalde al tientallen ijzeren delen uit het voer.

Dankzij en magneet op de vijzels komen deze ijzeren onderdelen niet in het voer, en dus ook niet in de koe terecht. 'De meeste delen zouden allemaal in de koe terecht komen, de grote delen eten de koeien niet op, maar de kleinere metalen delen verdwijnen met het voer in de koe', vertelt melkveehouder Pim Lenferink.

Naar schatting raken jaarlijks zo'n twaalfduizend koeien gewond door het eten van zwerfafval dat in hun voer terecht is gekomen. Nog eens vierduizend koeien overlijden als gevolg van scherp-in. 'Daar hebben wij ook problemen mee gehad, koeien die plotseling minder melk geven. Dat blijkt uiteindelijk toch scherp te zijn. Als je er dan een magneet in doet en de koe gaat zich beter voelen is het duidelijk dat hij scherp heeft.'

Een magneet in de koe kan schade voorkomen, toch helpt dat niet altijd omdat blikjes van aluminium worden gemaakt. Daarom wordt voor het maaien de wei gecontroleerd. 'Als we lang de wei lopen dan vinden we heel veel rommel, allemaal blikjes en andere metalen, dat is onvoorstelbaar. De mensen hebben het besef niet. Maar het ligt er dan kun je het beter ook maar opruimen.'

Pim Lenferink met de ijzeren voorwerpen die de voermengwagen uit het voer heeft gehaald.
Pim Lenferink met de ijzeren voorwerpen die de voermengwagen uit het voer heeft gehaald. © Johan Wissink

Ongeveer een jaar geleden schaften ze de voermengwagen met magneten aan. 'Al na een maand hadden we een stuk of dertig voorwerpen verzameld. We waren zo onder de indruk dat we direct ook een magneet op de tweede vijzel hebben laten aanbrengen.'

Tijdens het mengen doet de magneet zijn werk.
Tijdens het mengen doet de magneet zijn werk. © Johan Wissink

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer