Koeien+loeien+mee+met+Westlands+Mannenkoor
Nieuws
© Alex J.de Haan

Koeien loeien mee met Westlands Mannenkoor

De 280 melkkoeien van Egbert en Homme Dijkstra uit het Friese Rottum loeiden zaterdag mee tijdens een optreden van het Westlands Mannenkoor. De 120 koorleden zongen de dieren vanaf de balustrade in de ligboxenstal toe.

Het koor uit 's Gravenzande was op tournee door Friesland. Het initiatief voor het optreden kwam van Albert van der Zijpp, de vroegere overbuurjongen van de Dijkstra's. Hij werd er zeventig jaar geleden op een agrarisch bedrijf geboren. 'Ik ben op mijn 24e uit Friesland vertrokken en het onderwijs ingegaan. Met vier jongens was het bijna onmogelijk om boer te worden', geeft het koorlid aan.

Van der Zijpp liet vorig jaar zijn schoonfamilie Friesland zien. Hij bracht ook een bezoek aan het melkveebedrijf van zijn oude buurjongen en tevens achterneef. 'Egbert had een nieuwe stal gebouwd. Toen ik de schitterende loopbrug zag, raakte ik enthousiast om daar met het koor op te treden. Met het optreden verbindt het koor, met enkele tuinders-leden, de fantastische Westlandse tuinbouw met de toonaangevende Friese veehouderij.'

Mooi en luchtig

Dijkstra stond meteen achter het idee van Van der Zijpp. 'Het is goed om de sector positief in beeld te brengen, zeker na de negatieve verhalen in de melkveehouderij de laatste tijd over de I&R-affaire. Dit is een mooi, luchtig onderwerp.'

Op het erf zong het koor eerst het Fries volkslied, dat Van der Zijpp de koorleden had geleerd. 'Voor mensen uit het Westland is het Fries heel lastig, maar het klonk goed. Ook de akoestiek in de stal was perfect, stelt de melkveehouder.

Vals mee zingen

'Zo nu en dan zong er een koe vals mee, maar dat was wel grappig', vervolgt Dijkstra. 'Mijn vrouw en ik hadden vrijdag een concert van het koor in Heerenveen bezocht. Toen de koorleden een stem opzetten, vreesde ik voor het optreden in mijn stal. Ik had verwacht dat de koeien allemaal bij elkaar gingen staan.'

Maar dat viel erg mee, aldus de ondernemer. 'Ze deden de kop omhoog en de oren naar voren. En dat was het. Ze wenden snel, want de melkrobots draaiden tijdens het optreden gewoon door. Het verschil in melkproductie is dan ook te verwaarlozen. Als dat te groot zou zijn, wilde ik nog wel even met de organisatie om tafel.'

Waardering

Voor de zestig vrouwen die mee waren gekomen, had de melkveehouder een plek voorin de stal. Het mannenkoor heeft 'een stroom aan positieve reacties' gekregen, vertelt Van der Zijpp. 'De koeien en boeren verdienen deze waardering. Melkveehouders moeten altijd heel vroeg hun nest uit en werken door tot 19 uur, terwijl bepaalde partijen hen grote schoppen na geven. Daar kan ik mij zo over opwinden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer