Schouten wil klimaatideeën van melkveehouder

'Ik roep alle melkveehouders op om naar mij toe te komen met ideeën en inzichten die helpen om onze klimaatdoelstellingen te realiseren', meldt landbouwminister Carola Schouten. 'Dan kunnen we ook kijken wat het kost en hoe we plannen kunnen financieren.'

Dat zei Schouten in haar gesprek met Erben Wennemars voor de laatste aflevering van 'De boer op met Erben'. Volgens de minister zijn melkveehouders goede ondernemers die niet gaan afwachten tot de overheid met maatregelen komt. Ze leven dicht bij de natuur, gaf ze aan. Zij merken daarom als eersten wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering. 'Boeren zien welke impact dit heeft, ook omdat het direct ingrijpt op hun bedrijfsvoering.'

Vanuit hun dagelijkse praktijk weten melkveehouders als geen ander waar winst valt te behalen op het gebied van klimaat. Daarom nodigt Schouten melkveehouders uit om zelf met mogelijke oplossingen te komen. De minister geeft aan bereid te zijn om mee te denken over de financiering, eventueel ook binnen de kaders van het Europese landbouwbeleid.

Lonend

Investeren in duurzaamheid moet lonend zijn, onderkent minister Schouten. Daarvoor wil zij niet alleen geld uit Den Haag of Brussel beschikbaar stellen maar ook werken aan mogelijkheden om de 'marktmacht' voor melkveehouders te vergroten. 'Als je melkveehouders die kiezen voor meer duurzaamheid geen cent extra geeft, ben je snel uitgeboerd.'

Goed ondernemerschap betekent vooral dat melkveehouders zich bewust moeten zijn van het belang van klimaat en zelf in beweging komen. Daarmee voorkom je dat je door de overheid gedwongen wordt om het anders te gaan doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer