Inzet+hijskraan+bij+ruimen+asbest+blijft+verboden
Nieuws
© Ilona van Harsselaar

Inzet hijskraan bij ruimen asbest blijft verboden

De inzet van hijskranen bij asbestdakensanering blijft verboden. Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) weigert aan de slag te gaan met een door de praktijk aangedragen oplossing.

Het ruimen van asbestdaken ondervindt veel hinder van de strenge regels voor het gebruik van hijskranen met een werkbak. In de praktijk is dat vrijwel onmogelijk. Het verhindert de uitvoering van heel wat saneringsprojecten.

Staatssecretaris Van Ark liet eerder weten dat ze wacht op de uitkomsten van een onderzoek naar de problemen en naar veilige oplossingen. Dat duurt de praktijk te lang, daarom is door veiligheids- en kwaliteitsbureau Aboma een systeem ontwikkeld om op een verantwoorde manier ontheffing te kunnen geven van het verbod.

Verzoek van vijf Kamerfracties

Kamerleden SGP, VVD, CDA, PVV en FvD hadden de staatssecretaris gevraagd dat systeem snel in te voeren, zodat de sanering van asbestdaken niet al te veel vertraging oploopt. Ze voelt daar echter niets voor, blijkt uit een brief die ze donderdag naar de Kamer stuurde.

'Ik deel het gevoel van urgentie dat hier zo spoedig mogelijk een eenduidige oplossing op moet komen', aldus Van Ark. Maar ze voegt er direct aan toe dat ze pas na voltooiing van het onderzoek een 'gefundeerde beslissing' kan nemen over een eventuele aanpassing van de wettelijke voorschriften.

Voor de zomer advies

Het Aboma-advies heeft ze wel doorgestuurd naar de onderzoekscommissie van SZW. Die zal volgens Van Ark 'voor de zomer van 2018' advies uitbrengen. De bewindsvrouw belooft dat ze daarna 'snel' een standpunt zal innemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer