PVV Gelderland oppert renteloze asbestlening

De PVV in Gelderland wil dat boeren een renteloze lening van de provincie kunnen krijgen om asbest te verwijderen. Volgens statenlid Kurt Bossmann moet dit boeren over de brug helpen voor wie veranging voor 2024 financieel een probleem is.

PVV+Gelderland+oppert+renteloze+asbestlening
© Geert Job Sevink

Bossmann twijfelt aan de uitkomsten van een onderzoek door de provincie waaruit blijkt dat de meeste dakeigenaren het verwijderen van asbest goed kunnen financieren. 'Ons bereiken hele andere geluiden. Het is voor veel boeren wel degelijk een probleem. Tot voor kort was er een subsidieregeling waarbij dakeigenaren een vergoeding konden krijgen als ze asbestdaken inwisselden voor zonnepanelen. Die bestaat niet meer.'

Op dit moment kunnen dakeigenaren 4,50 euro per vierkante meter als ze een asbestdak laten vervangen. Dat is lang niet genoeg vindt Bossmann. 'Dat helpt bij het verwijderen, maar je hebt er nog lang geen nieuw dak voor. Panden met asbestdaken zijn ook lastig te voorkopen. Iedereen weet dat het asbest er af moet. De waarde daalt dus, zolang je er asbest op hebt zitten. Ook dat is voor veel eigenaren een financieel probleem.'

Maatschappelijk probleem

Volgens Bossmann is een renteloze lening een relatief eenvoudige oplossing. 'De provincie verschaft heel veel subsidies. Dit is relatief goedkoop. Asbest is een maatschappelijk probleem en niet alleen van de boeren. Dan mogen we ook van de overheid verwachten dat het een bijdrage levert.'

De Gelderse PVV stelt verder dat er onvoldoende capaciteit is om alle asbest te vervangen voor 2024. Er zijn ook coatings beschikbaar waarmee voorkomen wordt dat een asbestdak verder verweert. Dat kan een optie zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zeker als we 2024 niet gaan halen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer