Overijssel wil stimuleringsregeling asbest

Een meerderheid in de Provinciale Staten van Overijssel wil dat de provincie een stimuleringsregeling in het leven roept voor dakeigenaren. Door middel van een lening moet het makkelijker worden om voor 2024 het dak te vervangen.

Overijssel+wil+stimuleringsregeling+asbest
© Twan Wiermans

Het CDA en de SP dienen hiervoor vandaag een motie in die kan rekenen op steun van de meerderheid in de Staten. De motie wordt mede ondertekend door ChristenUnie, SGP, VVD, 50PLUS en GroenLinks.

Volgens CDA-statenlid Bouwien Rutten, een van de initiatiefnemers van de motie, is er een grote groep dakbezitters voor wie de financiering een probleem is, terwijl het asbest er in 2024 af moet zijn. 'Ondertussen zie je allerlei initiatieven ontstaan voor asbestsanering, zoals Asbestschakel. Dit is wel het moment om door te pakken.'

Ze merkt dat het voor een grote groep dakeigenaren financieel ingewikkeld is om op korte termijn het asbestdak te vervangen. 'Het laaghangend fruit lukt wel, dat komt nu op gang. Maar uiteindeijk moet al het asbest er in 2024 af zijn. Dat is nog een hele opgave. Door een lening te verstrekken kunnen we de investeringen naar voren halen.' De lening moet, als het aan Rutten ligt, tegen gunstige voorwaarden af te sluiten zijn. De concrete invulling van de regeling moet echter door Gedeputeerde Staten gedaan worden.

Opgave

Volgens haar zijn er al verschillende vergelijkbare regelingen waar provincie Overijssel naar kan kijken, zoals in Drenthe en Lelystad. 'Voor veel ondernemers op het platteland is de asbestsvervanging een hele opgave. Voor bedrijven die het financieel moeilijk hebben kan dit de genadeslag zijn. Dat moeten we voorkomen. Uiteindelijk is het een landelijk besluit, maar het zou mooi zijn als we regionaal oplossingen kunnen bieden.'

De motie roept de gedeputeerde ook op om de asbestproblematiek aan te melden als project om in aanmerking te komen voor de door het kabinet aangekondigde regiodeals. 'Als Overijssel inderdaad in aanmerking komt voor de regiodeal kan de provincie een flinke bijdrage vanuit het Rijk tegemoet zien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer