Asbestdak heeft invloed op WOZ

'Kijk goed naar de WOZ-aanslag, helemaal als je nog asbest op het dak hebt liggen.' Dat advies geeft de Sallandse melkveehouder Christian Klein Koerkamp aan zijn collega-boeren.

Asbestdak+heeft+invloed+op+WOZ
© Man en Mach LTO Ledenvoordeel

Rond deze tijd ontvangen eigenaren van woningen en gebouwen de heffing Wet waardering onroerende zaken (WOZ) in de (digitale) brievenbus. Als de WOZ -waarde hoger wordt gewaardeerd dan de werkelijke waarde, dan is het gevolg niet alleen een hogere OZB-aanslag. Het leidt ook tot een stijging van de waterschapsbelasting en het eigen woningforfait en het heeft invloed op de afschrijving van gebouwen.

Een collega-melkveehouder vertelde Klein Koerkamp dat hij korting kreeg op de WOZ-beschikking omdat hij asbestdaken heeft. 'Ik heb daarna bezwaar gemaakt bij de gemeente Deventer en ik kreeg binnen anderhalve dag een reactie terug dat ik ook korting krijg', vertelt Klein Koerkamp.

'De korting wordt berekend, omdat ze rekening houden met het opruimen van het asbest en de waardevermindering van gebouwen door de aanwezigheid van asbest. Wel zo eerlijk. Ik heb bij meerdere boeren nagevraagd of ze dit wisten en niemand wist hiervan. Daarom trek ik aan de bel, vooral omdat de bezwaartermijn kort is.'

Asbest staat vermeld in de zogenoemde agrarische taxatiewijzer, meldt LTO-beleidsmedewerker Taeke Wahle. Wegens het verbod per 1 januari 2024 moeten de komende jaren alle asbestdaken worden gesaneerd. Zolang dat nog niet is gebeurd, kan gebruik worden gemaakt van de aftrek.

Vrijstaande woning

Wahle voegt eraan toe dat er ook andere factoren zijn die soms nog meer invloed hebben op de WOZ-waarde. Zo komt het voor dat kleine bedrijven, vaak van agrariërs op leeftijd, door de gemeente worden gewaardeerd als vrijstaande woning in het buitengebied.

Deze onterechte waardering is te herkennen doordat de gemeentelijke taxateur vergelijkingen met verkochte woningen van burgers vermeldt. De WOZ-waarde is in dergelijke gevallen soms twee keer zo hoog dan wanneer de agrarische taxatiewijzer is gehanteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer