Asbestsanering op een presenteerblaadje

Het saneren van asbest staat hoog op de politieke agenda. In Oost-Nederland moet er nog veel gebeuren. In diverse regio's ontstaan initiatieven om het vervangen van asbestdaken te versnellen. Onder mee door het clusteren van de sanering en het ontzorgen van dakeigenaren.

Asbestsanering+op+een+presenteerblaadje
© Ruben Meijerink

Het Rijk heeft in 2015 een verbod op asbestdaken vanaf 2024 afgekondigd. Provincies en gemeenten in Oost-Nederland maken zich zorgen of het wel gaat lukken om voor 2024 alle daken asbestvrij te maken. Naar schatting ligt er in provincie Gelderland nog zo'n 9 miljoen vierkante meter asbestplaten op agrarische gebouwen. In Overijssel gaat het om 7,5 miljoen vierkante meter.

Zowel Gelderland als Overijssel hebben de afgelopen jaren plannen gemaakt om de asbestsanering te versnellen. De provincies zetten vooral in op extra voorlichting. Ook ondersteunen ze initiatieven van partijen die zich inspannen voor het effectief en snel vervangen van asbestdaken. Van extra subsidie voor dakeigenaren is (nog) geen sprake.

Diverse gemeenten haken aan bij de provinciale insteek. 'Uit een inventarisatie die we samen met de provincie hebben uitgevoerd, blijkt dat er in gemeente Tubbergen nog 55 hectare aan asbestgolfplaten ligt', zegt Erik Volmerink, wethouder in Tubbergen. 'Dat is een flinke oppervlakte. En als je dat beseft, is 2024 eigenlijk heel dichtbij. Dat eigenaren van daken met saneren blijven wachten, kunnen we ons niet permitteren. Want dan gaat het niet lukken om al het asbest voor 2024 verwijderd te hebben.'

Zonnepanelen

Volmerink: 'In sommige gebouwen is het vervangen van asbest door een geïsoleerd dak terug te verdienen. Ook het combineren van asbestsanering in combinatie met zonnepanelen op het nieuwe dak biedt soms mogelijkheden.'

Gemeente Tubbergen heeft de afgelopen maanden alle eigenaren van asbestdaken meerdere keren per brief benaderd en ze uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst. De voorlichtingsbijeenkomsten organiseerde de gemeente samen met coöperatie Asbestschakel, een initiatief van ondernemer Jeroen Klinkhamer.

In Asbestschakel participeren bedrijven die een rol spelen bij het vervangen van asbestdaken. Daaronder inventarisatie- en vrijgavebureaus, slopers en asbestsaneerders, bouwbedrijven en aanbieders van dakbedekking en zonnepanelen. 'We ontzorgen de eigenaar van een asbestdak doordat hij slechts één persoon aan de keukentafel krijgt', stelt Klinkhamer. 'We regelen alles, van de vergunningen tot de oplevering.'

In Tubbergen bezochten 110 boeren de informatiebijeenkomst. 'Ondernemers zijn wel bezig met het onderwerp. Coöperatie Asbestschakel wil in het voorjaar daadwerkelijk met sanering aan de slag. We zijn heel benieuwd hoeveel bedrijven meedoen.'

Asbesttrein

In andere regio's komen initiatieven van de grond die lijken op de aanpak van Asbestschakel. Zo is in Gelderland de 'Asbesttrein' gaan rijden. Een initiatief van Achterhoekse gemeenten en het bedrijfsleven. Samen willen ze de asbestdaken zo snel en goedkoop mogelijk verwijderen. In 2016-2017 zijn er drie pilots door de Asbesttrein uitgevoerd in de gemeenten Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Berkelland. In overleg met Regio Achterhoek en Provincie Gelderland wordt een aantal nieuwe projecten voorbereid.

In Overijssel lopen meerdere initiatieven om geclusterde sanering van de grond te krijgen. Onder meer in de gemeenten Dinkelland, Rijssen-Holten, Hof van Twente en Twenterand. De opzet ervan is: leg contact met een boer die asbest wil saneren, vind in de buurt vijf of zes andere bedrijven die ook mee willen doen, en pak de sanering gezamenlijk aan.

Remco Janssen van adviesbureau DOOR Advies (Duurzaam Ondernemen Oost Regio) in Borculo schat dat boeren met zo'n aanpak tot 10 procent goedkoper uit kunnen zijn. Door subsidie van de provincie kunnen boeren gratis een eerste adviesgesprek voeren met een deskundige van DOOR Advies. Daarna kunnen ze zelf kiezen met welke saneerder, dakbedekker, bouwer of overigen ze in zee gaan. 'In die zin werken we anders dan Asbestschakel', zegt Janssen. 'Onze ervaring is dat ondernemers een hekel hebben aan gedwongen winkelnering. De tijd zal leren welke aanpak leidt tot de meeste versnelling van asbestsanering.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer