Lease of huur van zonnepanelen rukt op

Kopen, leasen of het dak van de ligboxenstal verhuren. De mogelijkheden om iets te doen met zonne-energie, vaak in combinatie met asbestsanering, worden groter. Dat is maar goed ook, want er moet in Nederland 90 miljoen vierkante meter aan asbest van de boerendaken.

Lease+of+huur+van+zonnepanelen+rukt+op
© Kingspan

Een maand liggen de 96 zonnepanelen nu op de ligboxenstal van melkveehouder Jeroen Haaring in Hengelo. Hij was het eigenlijk nog niet van plan, asbest eraf halen en investeren in zonne-energie. Maar het dak lekte en dat kon hij met een nieuwe melkrobot in de stal niet hebben. Bij de bank kreeg hij voor zijn plan nul op het rekest. Voor een gezond bedrijf met vijftig koeien en geen onderpand bleek het niet mogelijk een financiering te krijgen.

Ook bij ondernemingen die een huurvergoeding betalen voor het dak in ruil voor plaatsing van zonnepanelen kon Haaring niet terecht. De minimale eis is 1.000 vierkante meter dak. Zijn stal uit 1978 komt maar tot de helft. Zodoende kwam hij terecht bij het Ierse familiebedrijf Kingspan in Tiel.

Future Proof-concept

Voor agrariërs biedt het bedrijf het Future Proof-concept. Hierbij wordt het asbestdak in één proces vervangen door een geïsoleerd en brandveilig daksysteem met zonnepanelen en energiebesparende ledverlichting. De investering wordt volgens een leaseconstructie in vijf tot vijftien jaar aan Kingspan terugbetaald.

Het is essentieel om goed te weten wat je rechten en plichten zijn

Joan van den Heuvel, DLV Advies

'De energieopbrengst, de SDE+-subsidie en de besparing verrekenen wij in de financiering voor het saneren van het oude en het plaatsen van het nieuwe dak. De zon rekent daarmee af met asbest en betaalt mee aan het nieuwe dak', licht energiemanager Sjoerd Seffinga toe.

Vast leasebedrag

Wat betekent dit voor Haaring? 'Ik betaal een vast leasebedrag van 600 euro per maand voor de installatie en het nieuwe dak. De maandbesparing op de energierekening is 300 euro, zodat de nettomaandlast uitkomt op 300 euro per maand.'

Het onderhoud van het dak en zonnepanelen is voor Kingspan. Ook verzorgt het bedrijf het subsidie- en vergunningentraject. Na vijftien jaar zijn het dak en de zonnepanelen en daarmee de opbrengsten voor de boer. 'De investering zelf doen zal ongetwijfeld meer opleveren, maar voor mij was dit de beste oplossing', zegt Haaring.

Maandvergoeding

Steeds meer agrarische bedrijven kiezen voor een lease- of een dakhuurconstructie bij het plaatsen van zonnepanelen, bevestigt Joan van den Heuvel van DLV Advies. Bij huren krijgt de boer een maandvergoeding voor het beschikbaar stellen van zijn dak. De asbestsanering kan bij sommige gevallen in de huurprijs worden verrekend.

Volgens Van den Heuvel kan zowel de lease- als de verhuurconstructie een oplossing zijn voor boeren die geen dikke beurs hebben of geen rompslomp van de zonnepanelen willen hebben. Wel waarschuwt hij boeren om goed naar de voorwaarden te kijken. 'Je tekent vaak wel voor vijftien jaar een contract met een partij. Dan is het essentieel om goed te weten wat je rechten en plichten zijn.'

Van den Heuvel stelt dat boeren wel bezig zijn met asbestsanering, maar dat het tempo vooral wordt bepaald door de financiële middelen. En die houden niet altijd over. 'Met de huidige subsidieregeling saneer je elk jaar 5 tot 6 miljoen vierkante meter, terwijl er nog 90 miljoen vierkante meter gesaneerd moet worden. Dat schiet niet op.'

FrieslandCampina

Een nieuw project dat investeren in zonne-energie en daarmee meestal ook de asbestsanering een boost geeft, is het recent gestarte Solarprogramma van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. In de eerste ronde doen er 310 melkveebedrijven mee. Op hun daken worden de komende tijd 416.000 zonnepanelen geplaatst, waarvoor ruim 200 miljoen euro SDE+-subsidie is verkregen.

In het project werkt FrieslandCampina samen met een specialist in zonne-energiesystemen. Dit bedrijf, GroenLeven in Heerenveen, legt de zonnepanelen, verzorgt de aansluiting, de monitoring, de financiering, de garanties en het onderhoud. De melkveehouders hoeven zelf niets te doen.

Vergoeding

De agrariërs verhuren hun dak aan GroenLeven en hun eigen coöperatie neemt de stroom af om de melkfabrieken te laten draaien. Ze krijgen voor het beschikbaar stellen van hun dak een vergoeding van 4 euro per zonnepaneel per jaar. Dat levert een melkveebedrijf gemiddeld 5.300 euro per jaar op.

Het project biedt ondernemers ook de mogelijkheid om de panelen en de SDE+-subsidie te kopen. Zo kunnen ze zelf het moment bepalen wanneer ze willen investeren en meer rendement van de zonnepanelen naar hun bedrijf toe willen trekken.

Veel animo

Volgens programmaleider Ynte de Vries is er veel animo. 'Bijna tweeduizend melkveehouders tonen met een aanmelding belangstelling voor Solar, terwijl er opnieuw enkele honderden meedoen in de tweede SDE-tranche van oktober.'

Het programma is nu nog vooral gericht op melkveehouders met grote dakoppervlaktes. 'Maar binnen het programma werken we ook aan oplossingen voor kleinere daken en combinaties met asbestverwijdering. In 2018 hopen we boeren van beide iets aan te kunnen bieden', zegt De Vries.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer