LTO wil actie politiek bij asbestsanering

Een verbod op asbestdaken per 1 januari 2024 is volstrekt onrealistisch als de politiek niet snel maatregelen neemt. Door de vele beperkingen verloopt de sanering van oude daken veel te traag.

LTO+wil+actie+politiek+bij+asbestsanering
© Nieuwe Oogst

Die waarschuwing richt LTO Nederland aan de Tweede Kamer. Komende week geven de verschillende fracties hun mening over het geplande verbod. Dat is namelijk nog steeds niet wettelijk geregeld.

De ban op asbestdaken zal worden vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur. Om dat mogelijk te maken, is eerst een wijziging nodig van de Wet milieubeheer. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma diende daarvoor begin dit jaar een voorstel in, de Kamer zal dat nu behandelen.

LTO staat op het standpunt dat een wetswijziging alleen niet genoeg is. Als er niet tegelijk iets verandert in de regels voor asbestsanering en in de financiële randvoorwaarden, is een verbod per 2024 'onhaalbaar en onrealistisch', stelt de organisatie..

De regels en voorwaarden voor asbestsanering zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Ze komen van verschillende ministeries die elk hun eigen beleid voeren.

Minstens vijf inspecties

Zeker zo lastig zijn de inspecties op het verwijderen van asbest. Die worden door minimaal vijf instanties verricht, die elk handelen vanuit verschillende richtlijnen.

Een belangrijke belemmerende factor is het verbod om een hijskraan met open hijsbakken te gebruiken. Voor de sanering van grote oppervlakten zijn geen alternatieven beschikbaar.

Omdat de druk om te saneren toeneemt, stijgen de tarieven van de gespecialiseerde bedrijven. Ook nieuwe daken worden fors duurder, de kosten voor afvoer zijn erg hoog en verzekeraars sluiten de risico's van asbestdaken uit.

Hoog tijd

Het brengt LTO tot de conclusie dat het hoog tijd is voor meer actie vanuit de overheid. Tegenstrijdige en onnodig belemmerende wet- en regelgeving moet snel worden weggenomen. Daarbij hoort het toepassen van passende risicoprofielen voor verschillende situaties.

Om de kosten te drukken zouden de stortkosten omlaag moeten en zijn ook fiscale stimulansen nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer