Ganzenverjaagteams van start in Friesland

Friese Wildbeheereenheden starten vanaf 1 maart met ganzenverjaagteams. Deze verjaagteams ondersteunen boeren bij het verjagen van ganzen. Dit moet ertoe leiden dat ganzen minder schade aanrichten aan gewassen. De teams zijn actief tot 1 juni 2018.

Ganzenverjaagteams+van+start+in+Friesland
©

Boeren zijn er in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor om ganzen van hun landerijen te verjagen. Daarvoor roept een boer de hulp in van zijn vaste jager. Het komt wel eens voor dat de jager niet in de gelegenheid is om te komen, of dat er intensiever moet worden verjaagd.

Boeren kunnen dan een ganzenverjaagteam inschakelen. Dit gebeurt met ondersteunend afschot, om zo effectief mogelijk te verjagen. Dat mag vanaf een half uur voor zonsopkomst tot 12 uur. Na dit tijdstip is verjaging wel toegestaan, maar zonder ondersteunend afschot.

Provinciale Staten

De ganzenverjaagteams worden gerealiseerd na een oproep in Provinciale Staten. 'Provinciale Staten deden een suggestie om als aanvulling op reguliere jagers ook mobiele verjagingteams in te zetten. Dit idee hebben we verder gestalte gegeven', geeft gedeputeerde Johannes Kramer aan.
'De verjaagteams zijn een mooie samenwerking tussen boeren en jagers. Alleen met gezamenlijke inspanning lukt het om de schade te verminderen.'

De verjaagteams zijn een mooie samenwerking tussen boeren en jagers

Johannes Kramer van de Gedeputeerde Staten van de provincie Friesland

Foerageergebieden

De ganzen worden verjaagd naar foerageergebieden. Dit zijn stukken land waar ganzen vrij kunnen neerstrijken om te rusten en eten. Ganzen mogen hier tot 1 april niet worden verjaagd. Na 1 april mogen de ganzen overal worden verjaagd, om schade te beperken. Het is de bedoeling dat de ganzen door intensiever verjagen met behulp van de verjaagteams eerder weer vertrekken naar de Arctische broedgebieden.

Het intensiever verjagen van ganzen past in de Fryske Guozzenoanpak die Provinciale Staten hebben vastgesteld. De basis van deze aanpak bestaat uit de balans tussen het beschermen van ganzen en het bestrijden van schade aan boerenland.

'De schade die ganzen toebrengen aan landbouwgewassen is de afgelopen jaren verder toegenomen. Het aantal ganzen gaat omhoog en ze blijven langer. Vanwege de toenemende schade, bieden wij meer mogelijkheden om de schade te bestrijden en voorkomen', stelt Kramer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer