'Vos' verjaagt ganzen uit wintertarwe

Twee vossen van triplex verjagen sinds kort de ganzen in de wintertarwe van akkerbouwer Wim Veldman bij het Noord-Groningse Oudeschip.

%27Vos%27+verjaagt+ganzen+uit+wintertarwe
© Anjo de Haan

Wim Veldman maakte de vogelverschrikkers zelf. Hij gebruikte als voorbeeld een opgezette vos. 'Deze heb ik op hout overgetrokken. Daarna heb ik de vossen gefiguurzaagd en beschilderd. Het is een kwartiertje werk.'

Hij maakte de vossen nadat hij in de herfst ook al drie houten vossen plaatste bij zijn andere locatie in Appingedam, om zwanen in koolzaad te verjagen. Dat werpt volgens de ondernemer zijn vruchten af.

'We hebben geen zwanen meer gezien. Dat was andere jaren wel anders. Het gaat niet alleen om vreetschade, maar ze vertrappen alles met hun grote poten, zeker nu het zo nat is. We zien er steeds meer schade, maar daar mag je niets aan doen.'

Goedkope methode

Jager en buurman-akkerbouwer Jan Geert Duisterwinkel uit Oudeschip is enthousiast over de nieuwe methode om ganzen te verjagen. 'Het is goedkoop en bijzonder.' En het werkt, stelt de jager, die zo'n tweeduizend ganzen heeft geteld op landerijen bij de Eemshaven.

'Ik zie geen ganzen meer op de percelen van Veldman. Wel zitten ze in onze percelen met vlaggen. Deze vlaggen zijn nodig zijn om ontheffing te krijgen voor afschot. Maar de ganzen gaan er gewoon tussen zitten.'

Gewend

Duisterwinkel denkt er over om ook vogelverschrikkers te gaan maken. 'Ik wacht het effect nog even af. Maar als iedereen deze vossen plaatst, heeft dat ook een keerzijde. Wanneer de ganzen overal van die houten vossen zien, dan raken ze er op den duur aan gewend en gaan ze er gewoon naast zitten.'

Die mening is ook Wim Veldman toegedaan: 'Ik hoop niet dat meer boeren deze vossen plaatsen. De ganzen trappen er dan niet meer in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer