Friesland stelt nieuwe ganzenaanpak uit

Provincie Fryslân stelt de nieuwe ganzenaanpak uit. Dat betekent onder andere dat er vanaf 1 november geen ruimere jacht op ganzen geldt. Het opstellen van een vergunning vergt meer tijd van provincie en Faunabeheereenheid dan werd verwacht, stelt de provincie.

Friesland+stelt+nieuwe+ganzenaanpak+uit
© Gerard Roos

De provincie verwacht nu uiterlijk 1 januari het nieuwe ganzenbeleid in te laten gaan. Het verruimen van de afschotmogelijkheden is een van de belangrijkste punten uit de nieuwe Friese aanpak. Provinciale Staten gaven hiervoor begin juli groen licht voor.

Door ruimere jachtmogelijkheden kunnen de boeren de schade kunnen verkleinen, is de verwachting. Dit is nodig omdat de provincie de komende drie jaar de schadevergoeding aan boeren verlaagt.

Te kort dag

Volgens gedeputeerde Johannes Kramer heeft de provincie pas vorige week het nieuwe Faunabeheerplan ontvangen dat de provincie nog moet goedkeuren. 'Het is te kort dag om daar goed naar te kijken Wij willen een goede vergunning afgeven. Het is een lastig dossier, unanimiteit is van groot belang. Bezwaarmakers liggen ook op de loer.'

Kramer weerspreekt dat hij onder druk is gezet door natuurorganisaties, die veel moeite hebben met de ganzenaanpak omdat de winterrust is verdwenen.

Hoewel hij ook liever per 1 november was los gegaan met de nieuwe aanpak, stelt de gedeputeerde dat 'er geen man overboord is' met het uitstel. Het huidige beleid blijft van kracht. Onder dit regime kan nog steeds veel gebeuren. Vorig jaar zijn er ook 85.000 ganzen geschoten.'

Vogelverschrikkers

De Koninklijke Jagersvereniging afdeling Friesland reageert teleurgesteld op het besluit van de provincie. 'Wij betreuren dit. Wij hadden gehoopt direct los te kunnen gaan door de inzet van bijvoorbeeld lokkers. Wij zitten nu als een soort vogelverschrikkers in het veld, we hebben geen mogelijkheden. De provincie wil met de nieuwe vergunning over heel sterk ijs gaan', geeft woordvoerder Titus Sijmonsma aan.

'Onze verwachtingen dat we de aantallen snel kleiner zouden kunnen maken, moeten we bijstellen en dat we van de gans een jachtvogel kunnen maken. Dat we ganzen kunnen afschieten, dat gaan we zo niet redden. En dat heeft gevolgen voor de schade in het grasland', stelt Sijmonsma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer