Cupido stopt met foerageergebied Terschelling

Melkveehouder Gerard Cupido uit Lies stopt met de opvang van ganzen op zijn 80 hectare grasland in de polder van Terschelling. Hij gaat zich in de winter richten op verjaging met ondersteunend afschot. 'Veel boeren laten de gans hun bedrijfsvoering overnemen. Ze kijken alleen maar naar het geld', stelt Cupido.

Cupido+stopt+met+foerageergebied+Terschelling
© Gerard Roos

Het aantal hectares ganzenfoerageergebied van rond de 900 hectare op Terschelling is afgenomen, doordat vier grondgebruikers niet meer deelnemen. Het gaat in totaal om 140 hectare. In de foerageergebieden op het eiland moeten boeren van 1 november tot 1 juni de ganzen met rust laten. Hiervoor krijgen zij een volledige schadevergoeding.

Waar de meeste andere boeren op Terschelling deelnemen in deze specifieke foerageergebieden, besloot melkveehouder Gerard Cupido uit Lies om niet meer mee te doen aan de vrijwillige regeling. Grootste drijfveer is dat hij meer regie wil krijgen over zijn land. Hij verwacht dat hij de ganzenoverlast kan reduceren, nu provincie Fryslân sinds dit jaar de mogelijkheden verruimt voor verjaging van ganzen met ondersteunend afschot.

Wildbeheereenheid

De jonge ondernemer heeft jagers van de plaatselijke wildbeheereenheid bereid gevonden om hem te helpen. Dat doen ze ook al in de zomer. Hij ziet met name mogelijkheden voor afschot in de winter in de ochtend.

'Wij zoeken hierin de balans. We moeten voorkomen dat het het Wilde Westen wordt. We willen het toeristen kunnen uitleggen. Maar ik ga ervan uit dat ik de schade in vergelijking met vorig jaar met de helft kan verlagen. Een gans is een slim beest. Die komt geen tweede keer terug, als er wordt geschoten.'

Risico

Cupido had vorig jaar 38.000 euro aan ganzenschade. Dat vergoedde de provincie volledig, omdat zijn areaal grasland in het ganzenfoerageergebied lag. Wanneer er nu schade ontstaat, krijgt hij tot 80 procent vergoed. 'Dat risico neem ik. Het is afwachten hoe het loopt. Er is hier jaren niet gejaagd in de winter op ganzen. Maar ik kan straks meer sturen met mijn land.'

Zo wil de melkveehouder ruwvoer van eigen land halen en niet van de vaste wal, zoals de afgelopen jaren. 'Het idee dat je hier vrachtwagens met voer naartoe moet laten komen, strookt totaal niet met mijn idee van boeren.' Daarnaast gaat de ondernemer ervan uit dat hij 8 tot 10 ton minder kunstmest kan uitstrooien. 'Nu moet ik nog tot in september kunstmest uitstrooien.'

Weidevogels

Cupido verwacht dat hij met het verjagen van ganzen ook weidevogels kan helpen. 'Het aantal weidevogels dat hier groot wordt daalt. Dat komt mede door de gans. De kleine vogels hebben weinig beschutting. Of het nest ligt op een heel kaal land en wordt al geroofd, voordat het uitkomt.'

Volgens de ondernemer kiezen veel boeren door deel te nemen in foerageergebieden voor de 'gemakkelijkste weg en gaan ze voor het geld'. 'Maar ik verwacht dat door er juist niet aan deel te nemen het werkplezier terugkomt, zeker in het voorjaar. Het is een ergernis wanneer je weinig van de eerste snede van je land kunt halen.'

Groot risico

Voorzitter Jodi Kuipers van LTO Noord afdeling Terschelling begrijpt de beweegredenen van Cupido, maar in zijn ogen neemt hij 'een groot risico'. Kuipers twijfelt sterk of bejaging resultaat biedt. Wanneer de schade niet afneemt door bejaging, krijgt Cupido een kleinere vergoeding van de provincie.

Jagen is een 'waanzinnig frustrerende bezigheid', vindt Kuipers.' Er zitten hier zo ontzettend veel ganzen. Bejaging is aan veel regels gebonden. De ganzen die je verjaagt, jaag je naar de buurman. Of ze wachten achter de dijk en komen weer terug. Ook al komt een gans maar een uurtje terug in de week, dan is het land weer kaal.'

Afvoerputje

Dat boeren de gemakkelijkste weg kiezen door deel te nemen in foerageergebieden is volgens Kuipers niet het geval. 'Veel boeren hebben geen keuze. Zij hebben de vergoeding echt nodig. Het gaat wel om een periode van drie jaar. Wij zijn inmiddels het afvoerputje van Friesland geworden als het om ganzen gaat. De ganzen komen van de vaste wal steeds meer hiernaartoe.'

Volgens Cupido moet er daarom nu worden ingegrepen. 'Wij moeten dit niet lijdzaam afwachten. Ik wil mijn eventuele opvolgers ook nog voldoende ruimte geven om hier te boeren. Als we een tweede Schiermonnikoog worden, wordt dat heel lastig. Op dat eiland is nauwelijks nog gras te vinden. Dat de gans hier thuishoort, is onzin. De vogel zat hier dertig jaar geleden ook niet.'

Provincie Fryslân

Provincie Fryslân heeft met Cupido overleg gevoerd. Volgens de melkveehouder is de provincie 'niet blij', omdat de foerageergebieden nu niet meer aaneensluiten.

De provincie wil alleen schriftelijk reageren, omdat 'het ganzenbeleid gevoelig ligt'. 'Het ganzenbeleid gaat ervan uit dat de eilanden volledig meedoen als foerageergebieden. Dat was afgelopen jaren ook het geval. Omdat het ook gaat om een vrijwillige aanmelding, wordt de keus van de grondgebruikers gerespecteerd.'

Met de witte vlek die nu op Terschelling is ontstaan, is nieuw beleid niet nodig, verwacht de provincie. 'Daar is tot nu toe geen aanleiding voor geweest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer