Jagersvereniging wil oplossing ganzenvlees

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt volgens de Jagersvereniging zeker voor ganzenvlees. De vereniging roept provincie Gelderland op om ganzenvlees uit de provincie beter te vermarkten.

Jagersvereniging+wil+oplossing+ganzenvlees
© Johan Wissink

De wildbeheereenheden hebben moeite om ganzenvlees een goede bestemming te geven. De weg via de wildhandel naar de consument werkt volgens regiomanager Ger van Hout van de Jagersvereniging (KNJV) niet goed genoeg. 'Consumenten weten vaak niet hoe ze het vlees moeten bereiden.'

Het zou volgens hem beter zijn om een deel van het vlees te verwerken tot halffabricaten waarmee bijvoorbeeld kroketten, gehakt of ganzenworst kunnen worden gemaakt. 'In Noord- en Zuid-Holland zijn al dergelijke initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan de Schipholkroketten. Maar om dit soort ideeën te ontwikkelen is wel de steun van de provincie nodig, zowel financieel als om de partijen bij elkaar te brengen.'

Afzet

Een goed werkende keten is daarbij belangrijk. Volgens Van Hout is een goede afzet van het ganzenvlees ook belangrijk voor de provincie. Er zijn nu ongeveer 90.000 ganzen, oorspronkelijk waren dat er 120.000. De doelstand is 40.000. Elk jaar moet je rekening houden met de nieuwe aanwas. Er ligt dus nog een flinke opgave.'

Consumenten weten vaak niet hoe ze het vlees moeten bereiden

In maart spreekt de provincie over het voedselbeleid. 'In de Gelderse voedselvisie lees ik echter niets over eten uit de natuur. Volgens mij ligt het voor de hand dat de provincie hier wel aandacht aan besteed, want de provincie gaat zelf over het faunabeleid. Als er minder ganzen zijn dan hoeft de provincies ook minder geld uit te keren voor faunaschade aan boeren.'

Toegevoegde waarde

Volgens de Jagersvereniging zijn de activiteiten van jagers dan ook direct van toegevoegde waarde voor de provincie. Van Hout: 'Overigens geeft het de jagers ook veel meer voldoening als het vlees een goede bestemming krijgt. Wij hebben daar zelf ook diverse initiatieven voor genomen.

De Jagersvereniging startte enkele jaren geleden bijvoorbeeld met Wild op de Kaart.Op de website kunnen consumenten zien waar ze wild kunnen eten of kopen. Volgens onderzoek van de Jagersvereniging zijn Nederlanders best geïnteresseerd in ganzenvlees. Een meerderheid staat positief staat ten opzichte van het benutten van wild uit het landschap.

Food Valley

Volgens de jagers liggen er ook kansen op dit gebied voor de regio Food Valley waarin acht Gelderse gemeenten samenwerken gezonde en duurzame voeding. Van Hout: 'Het gaat ons er vooral om dat er innovaties worden ontwikkeld en dat er wordt nagedacht over de marketing.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer