Betere Friese ganzenvergoeding in zicht

De kans is reëel dat boeren in Friesland 80 procent van hun ganzenschade krijgen vergoed. Dat stelt Peet Sterkenburgh, die namens LTO met provincie, jagers en terreinbeherende organisaties opnieuw onderhandelt over de nieuwe ganzenaanpak.

Betere+Friese+ganzenvergoeding+in+zicht
© Alex J.de Haan

Deze nieuwe aanpak zou 1 november ingaan, maar de provincie gaf gisteren, 31 oktober aan, dat ze dat niet haalt. Volgens de provincie is het te kort dag om goedkeuring te geven aan het nieuwe faunabeheerplan dat ze vorige week heeft ontvangen. Ze is opnieuw in gesprek met jagers, LTO en terreinbeherende organisaties.

De landbouw pleitte al langer voor de afschaf van het zogenoemde bonus-malussysteem. Als de schade niet veel daalde, was de helft van de schade voor rekening van de boer. 'Deze lagere vergoeding van 50 procent hing als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.' Inzet is nu dat alle boeren buiten de foerageergebieden 80 procent van hun schade vergoed krijgen.

Afschot

Om de natuurorganisaties tegemoet te komen wordt het bejagen met ondersteunend afschot beperkt om de ganzen meer rust te geven. Bespreekstuk is nu of de ganzen een half uur voor zonsopkomst tot 12 uur 's middags bejaagd kunnen worden met ondersteunend afschot.

Na 12 uur kunnen de ganzen verjaagd worden met bijvoorbeeld lasers, maar niet meer met ondersteunend afschot. 'Wanneer de jagers 's middags hun geweer opruimen zorgt dat voor meer rust in de gebieden. Dat willen natuurorganisaties graag. En jagers geven aan dat bejaging met ondersteunend afschot 's morgens het meest effectief is.'

Opening

Sterkenburgh is positief over de opening in de ganzenaanpak. Deze ontstond echter wel op het allerlaatste moment. 'In het voorjaar kwamen we er niet uit. Maar nu 1 november in zicht kwam, zijn partijen meer bereid om een compromis te sluiten. Ik ben er positief over dat dit compromis straks gedragen wordt door alle partijen. En dat we hiermee straks daadwerkelijk de ganzenschade kunnen reduceren.'

Natuurorganisatie It Fryske Gea, een van de partijen binnen de ganzenaanpak, wil inhoudelijk nog niet op het compromisvoorstel reageren.
'De wending is onverwacht. De afspraken zijn anders dan dat ze eerst leken. We zijn nu aan het doordenken wat we daarvan vinden, dat doen we ook met onze achterban. Het ligt zo gevoelig, we doen hierover verder nog geen mededelingen ', geeft directeur Henk de Vries aan.

De ganzen in Friesland zorgden vorig jaar voor 12 miljoen euro aan schade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer