Poliseisen versnellen asbestsanering

De financiële risico's bij calamiteiten bij asbestdaken zijn zo groot dat verzekeraars massaal hun asbestpolissen herzien. Ze sorteren hiermee voor op het wettelijke verbod dat in 2024 ingaat. Asbestsaneerders merken daardoor een versnelling in het aantal aanvragen.

Poliseisen+versnellen+asbestsanering
© Persbureau Noordoost

Het is druk in de wereld van asbestsaneerders. De subsidies op zonnepanelen voor asbest leveren de bedrijven handenvol werk op. AVM in Kootwijkerbroek, een van de grote saneerders op het gebied van asbest golfplaten, zit al tot eind januari volgend jaar vol.

'Wij horen dat verzekeraars moeilijker doen bij verweerde asbestplaten of daken waarvan de bevestigingsbouten zijn aangetast. Dan kun je het voor die paar jaar nog wel repareren, maar veel boeren hebben geen zin om in asbest te gaan schroeven', zegt Henk Minne, calculator bij AVM.

Storm 2016

Het is niet zozeer het aanstaande verbod dat meespeelt bij de strengere eisen voor asbestpolissen, zegt Minne. 'Het is vooral een consequentie van de storm die in juni 2016 in Oost-Brabant woedde. De grote schade daar aan asbestdaken heeft verzekeraars voorzichtig gemaakt.'

Ik denk dat over vier jaar het verzekeren van asbestdaken helemaal passé is

Benjamin Overkleeft, adviseur bij LTO Noord Verzekeringen

Benjamin Overkleeft, adviseur bij LTO Noord Verzekeringen, beaamt dat de beruchte voorjaarsstorm de verzekeraars aan het denken heeft gezet. 'Ze zagen in hoe kwetsbaar ze zijn. Want dergelijke schades brengen naast het vervangende dak enorme kosten met zich mee voor het opruimen van het asbest. Ze vragen zich af of het wel terecht is het nieuwe dak nog wel volledig te vergoeden, als deze er over een paar jaar toch af moet. Daarom hebben ze de voorwaarden aangepast.'

Versnelde afschrijving

Er zijn verzekeraars die al helemaal zijn gestopt met asbestpolissen, maar de grote agrarische verzekeraars bieden deze nog wel aan. 'Sommigen helpen alleen nog bestaande klanten. Anderen stellen strengere eisen, zoals een versnelde afschrijving van het bestaande dak. Dan krijg je een maximale vergoeding per vierkante meter die jaarlijks met 30 procent daalt. Dan moet je je dak in drie jaar hebben afgeschreven.'

De strengere opstelling van verzekeraars ten opzichte van asbest heeft als bijeffect dat ze de sanering van oude daken een flinke duw in de rug geven, constateert Overkleeft. 'Ze helpen hierdoor mee aan het halen van het asbestverbod in 2024. Het gaat nu ineens heel snel. Ik denk dat over vier jaar het verzekeren van asbestdaken helemaal passé is.'

Milieu- en omgevingsschade

Ondanks de afschrijvingsplicht blijven de verzekeraars over het algemeen de milieu- en omgevingsschade wel volledig dekken. Verzekeraars die asbest niet langer verzekeren, zijn ook daarmee gestopt. 'Het is dus belangrijk om te controleren of je verzekering asbestschades nog voldoende dekt. Kijk serieus naar wat de gevolgen kunnen zijn en verdiep je in alternatieven', luidt het advies van Overkleeft.

Volgens de adviseur hebben ook de recente stalbranden ervoor gezorgd dat verzekeraars tegenover asbest op scherp staan. Afgelopen zomer werden in korte tijd vier boerenbedrijven daardoor getroffen.

Chemisch afval

Na de brand in een grote varkenshouderij in Erichem moesten de met asbest vervuilde kadavers van twintigduizend varkens als chemisch afval worden afgevoerd. Naast de enorme schadepost willen verzekeraars met dergelijke calamiteiten niet in het nieuws komen, stelt Overkleeft.

Door de lage melkprijs in de afgelopen jaren stelden veel melkveehouders het opruimen van oude asbestdaken uit. Bij AVM merken ze dat boeren in deze sector de achterstand aan het inhalen zijn. 'We hebben in de eerste helft van dit jaar meer koeienstallen gedaan dan in heel 2016. In die sector wordt weer geld verdiend, dus is er weer ruimte voor een investeringsaftrek', signaleert Minne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer