Kamermotie voor inzet werkbak bij asbestsanering

De Tweede Kamer probeert het kabinet tot een soepeler houding te bewegen rond de inzet van hijskranen met een werkbak bij sanering van asbestdaken. SGP, CDA en VVD hebben daarvoor gezamenlijk een motie ingediend.

Kamermotie+voor+inzet+werkbak+bij+asbestsanering
© Man en Mach LTO Ledenvoordeel

De motie roept minister Lodewijk Asscher (SZW) op om 'in overleg met de sector ervoor te zorgen dat veilig gebruik van werkbakken aan hijskranen bij sanering van grote en moeilijk bereikbare dakoppervlakten mogelijk wordt'. Zonodig moeten vrijstellingen worden verleend of de regelgeving aangepast.

Sinds een half jaar houdt de Inspectie SZW streng de hand aan de regels die de inzet van een hijskraan onmogelijk maken. Tijdens een hoorzitting in de Kamer schetsten asbestverwijderaars de gevolgen. Het ruimen van de daken wordt moeilijker en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

Projecten liggen stil

'Op dit moment liggen hele projecten stil omdat het asbest niet verwijderd kan worden', constateert Cor van der Zee, voorzitter van de Vereniging voor Verwijdering van Toxische en gevaarlijke Bouwmaterialen (VVTB). Zijn organisatie heeft voorstellen gedaan aan het ministerie van SZW om de hijskranen toch legaal in te kunnen zetten. LTO-woordvoerder Ruud Hoosemans sprak de hoop uit dat het verbod en de strenge handhaving 'snel teruggedraaid kan worden'.

Roelof Bisschop (SGP), Maurits von Martels (CDA) en Remco Dijkstra (VVD) formuleerden de wensen van het bedrijfsleven in een motie die donderdag is ingediend. Minister Asscher reageert afwijzend. Hij is nog niet toe aan het versoepelen van regels.

Motie is voorbarig

De bewindsman ontraadt de motie omdat die 'voorbarig' zou zijn. De Kamer stemt er waarschijnlijk dinsdag over. Dan moet blijken of een meerderheid van de Kamer toch vindt dat het al te strenge beleid aangepast moet worden.

Tijdens de hoorzitting woensdag pleitte Hoosemans, LTO-programmamanager Agro Asbest Veilig, voor duidelijk beleid, ruimhartige stimulering en minder tegendraadse maatregelen op het gebied van asbestsanering. De agrarische sector is goed bezig, zei hij. 'Maar om echt meters te maken is meer nodig.'

In de praktijk komen veel initiatieven op, maar het is volgens Hoosemans vaak lastig om die concreet uitgevoerd te krijgen. Hij pleitte voor een nieuw Asbestbesluit dat meer helderheid en eenduidigheid brengt in de regels. Ook moet het de grote hoeveelheid inspecteurs en toezichthouders terugbrengen die zijn betrokken bij asbestsanering.

Verbod vastleggen

In het rondetafelgesprek klonk de oproep om het verbod op asbestdaken per 1 januari 2024 snel wettelijk vast te leggen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Volgens de saneringsbranche zou een concreet verbod veel mensen over de streep halen om werk te maken van het ruimen van hun asbestdak.

'Verankering in de Wet milieubeheer schept duidelijkheid voor bezitters van asbestdaken en voor de verwijderingsbranche', benadrukte Teun Stam, voorzitter van de branchevereniging van sloopbedrijven. LTO maakt bij de geplande einddatum de kanttekening dat het dan wel mogelijk moet zijn om alle asbestdaken voor die tijd te laten verwijderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer