Co%C3%B6peratie+Asbestschakel+start+in+Twente
Nieuws
© Man en Mach LTO Ledenvoordeel

Coöperatie Asbestschakel start in Twente

In de gemeenten Tubbergen en Dinkelland is coöperatie Asbestschakel gestart met een nieuw concept om per gemeente snel en goedkoper asbest te verwijderen en nieuwe daken te leggen.

De coöperatie wil alle Overijsselse gemeenten bedienen en wil daarna verder in achtereenvolgens Gelderland en Drenthe.Het unieke is dat de coöperatie niet op allerlei plekken tegelijk aan de gang gaat, maar gestructureerd gemeente na gemeente afgaat. De gemeenten Dinkelland en Tubbergen zijn de eerste gemeenten die met Asbestschakel in zee zijn gestapt. Maandag werd de eerste informatiebijeenkomst in Rossum door meer dan honderd deelnemers bezocht.

Initiatiefnemer Jeroen Klinkhamer wordt in regionale krant Tubantia 'de modekoning' genoemd. Hij is eigenaar van een modezaak en heeft dus geen achtergrond in de asbestsanering en ook niet in de agrarische sector. Maar hij is wel dakeigenaar. 'Waar je dan tegenaan loopt , daar schrik je van'. Hij verbaasde zich erover dat er nog geen samenwerking bestond om asbest te saneren. Bij het verwijderen van asbest krijgt een ondernemer met heel veel partijen te maken.

Steun provincie

Dat kan beter, vond Klinkhamer. Met zijn idee om een coöperatie te starten ging hij langs bij provincie Overijssel. Daar kreeg hij volledige steun. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het concept precies past bij de visie van de provincie. 'Dit is precies wat wij voor ogen hebben Er is bewustwording nodig en samenwerking in het bedrijfsleven. Daar moet het initiatief vandaan komen.'

In Asbestschakel participeren bedrijven uit Twente met enkele landelijke spelers: van inventarisatie- en vrijgavebureaus tot slopers, asbestverwijderaars en bouwbedrijven.

Klinkhamer: 'Doordat we collectief kunnen inkopen en geclusterd werken, kunnen we het hele traject tegen een gunstige prijs aanbieden. Ik weet zeker dat ondernemers die nog een paar jaar wachten, straks de hoofdprijs gaan betalen.'

Negen maanden

Asbestschakel pakt binnen een periode van negen maanden een volledige gemeente aan. In de eerste drie maanden vindt afstemming met de gemeente plaats en wordt een inventarisatie plaats. In de volgende drie maanden vindt voorlichting plaats bij particulieren en bedrijven. Geïnteresseerden kunnen zich in deze fase aanmelden. In de laatste drie maanden vindt de uitvoering plaats.

Op dit moment kan de coöperatie 200.000 vierkante meter meter asbestdak per jaar verwijderen en opschalen naar 800.000 vierkante meter. Dit kan doorgroeien naar 2 miljoen vierkante meter per jaar. De processen zijn zoveel mogelijk geoptimaliseerd en gedigitaliseerd waardoor onnodige verspillingen worden tegengaan. Zo kan via een online dakconfigurator worden berekend wat het vervangen van een dak moet kosten. Deelnemers kunnen kiezen uit veel soorten daken. Bij agrarische bedrijven is het gebruikelijk om een door middel van een keukentafelgesprek een aanvraag te bespreken.

Alleen al in Overijssel moet 10 miljoen vierkante meter asbestdak verwijderd worden voor 2024. Landelijk is dat ongeveer 90 miljoen vierkante meter. Tot 2016 is slechts 6 procent van het totaal verwijderd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer