Kamer+eist+actie+voor+werkbakken+asbestsanering
Nieuws
© Harry Tielman

Kamer eist actie voor werkbakken asbestsanering

De regering moet er voor gaan zorgen dat bij sanering van asbestdaken weer hijskranen met een werkbak ingezet kunnen worden. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die daar om vraagt.

De motie was afgelopen week ingediend door SGP, CDA, VVD, PVV en 50Plus. Aanleiding is het stilvallen van saneringsprojecten door het strikte handhavingsbeleid van de Instectie SZW.

De Kamer noemt dat 'onwenselijk' omdat voor 1 januari 2024 nog zo'n 100 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneeerd moeten worden. Er zijn mogelijkheden voor een soepeler beleid omdat de Nederlandse regels nu strenger zijn dan de EU voorschrijft.

Overleg met sector

Daarom moet de minister van SZW er, in overleg met de sector, voor zorgen dat veilig gebruik van werkbakken aan hijskranen bij sanering van grote en moeilijk bereikbare dakoppervlakten weer mogelijk wordt. Zo nodig moeten vrijstellingen worden verleend of de regelgeving aangepast.

Bij de stemming gaven behalve de indieners ook de fracties van PvdA, ChristenUnie en Forum voor Democratie hun steun. LTO is blij met de opstelling van de Kamer.
'Dat geeft een helder signaal aan het nieuwe kabinet', aldus een woordvoerder.

Binnensanering

Dinsdag is ook een motie aangenomen van Maurits von Martels (CDA) en Remco Dijkstra (VVD) die het kabinet vraagt er voor te zorgen dat binnensanering van asbest eenvoudiger meegenomen kan gecombineerd een buitensanering. Daarover moet ook overleg gestart worden met de asbestsaneringssector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer