Overijssel+zet+geitenhouderij+nu+niet+op+slot
Nieuws
© Johan Wissink

Overijssel zet geitenhouderij nu niet op slot

Zowel de Gedeputeerde als de Provinciale Staten van Overijssel voelen op dit moment niet voor een groeistop van de geitensector. Dat bleek woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

In een motie van de Partij voor de Dieren werd gevraagd om net als in Gelderland en Noord-Brabant de groei van de geitenhouderij te stoppen. De motie kon niet rekenen op brede steun in de Provinciale Staten. Een grote meerderheid van CDA, VVD, D66, PVV, ChristenUnie en SGP stemden tegen de motie.

Volgens gedeputeerde Hester Maij (CDA) is het in Overijssel niet nodig om een groeistop in te voeren. De situatie is volgens haar heel anders dan in de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Bovendien is niet bekend waardoor het verhoogd risico op longontsteking veroorzaakt wordt. Dat risico is waarom Brabant en Gelderland wel kiezen voor een stop.

Gezinsbedrijven

'Het onderzoek is uitgevoerd in Noord-Brabant. Daar zijn veel meer geitenhouderijen en ze zijn ook veel meer geclusterd.' Volgens de gedeputeerde zijn de geitenhouderijen in Overijssel veel kleinschaliger. 'Het gaat meer om gezinsbedrijven, daar staan we juist voor in onze provincie.' 13 procent van de geiten in Nederland zijn gehuisvest in Overijssel.

Maij dringt bij de landelijke overheid aan op snelheid met onderzoek naar de oorzaak van het hogere longonstekingsrisico. 'Dat moet er zo spoedig mogelijk komen.' De gedeputeerden van andere provincies denken daar volgens haar net zo over.

Verschillende partijen lieten wel weten dat ze zorgen hebben naar aanleiding van het onderzoek dat in Noord-Brabant is uitgevoerd. 'Ook bij ons staat volksgezondheid op één', lieten veel fracties weten. Maar een rigoureus slot op de sector vinden veel fracties nu te ver gaan.

Problemen

Volgens de provincie is de nieuwe omgevingsvisie van Overijssel een goed middel om mogelijke problemen op het gebied van volksgezondheid tegen te gaan. Bedrijven die zich nieuw willen vestigen of willen uitbreiden moeten voldoen aan allerlei voorwaarden en moeten een 'plus' te bieden hebben. Dat houdt in dat ze werken aan bijvoorbeeld verduurzaming. 'Daarmee kan ook heel goed gekeken worden naar het aspect gezondheid.'

De meeste partijen willen het onderwerp nog eens uitgebreider bespreken in de commissie Landbouw en Natuur.

Statenlid Henk Veltkamp van de VVD is blij dat provincie Overijssel niet aan 'paniekvoetbal' doet en staat achter de visie van de gedeputeerde. 'Mocht uit voorschrijdend inzicht blijken dat er onaanvaardbare risico's zijn voor de volksgezondheid, dan moeten we ingrijpen. Maar dat is nu niet aan de orde. De situatie is niet te vergelijken met die van Noord-Brabant.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer